fbpx

Rosacea tények

Mi a rosacea?

A rosacea a felnőttek körében világszerte gyakran előforduló, jóindulatú, pattanásszerű, krónikus gyulladásos bőrbetegség. Elsősorban a kaukázusi, fehér bőrű embereknél alakul ki.

A rosacea legfőbb tünetei közé tartozik az arc bőrének vörös vagy rózsás elszíneződése, kis erek tágulata, kis vörös dudorok, amelyek időnként gennyet tartalmaznak, ciszták és vörös, gyulladt szemek. Sok rosaceás bőrű ember azt gondolja, hogy csak a bőrük érzékeny, ami gyakran és könnyen kipirosodik, elvörösödik.
A rosacea gyógyíthatatlan krónikus gyulladásos bőrelváltozásnak számít, aminek az állapota idővel rosszabbodik. A rosacea jellemző módon az arc középső régiójában alakul ki, főleg a homlokon, az orcákon, állon és az orr alsó harmadán. Leggyakrabban a világosbőrű egyéneknél fordul előI. Az elváltozás kialakulása nincs közvetlen összefüggésben az alkoholfogyasztással, bár annak hatására az állapot rosszabbodhat. A rosacea nem fertőző betegség.
A rosaceára jellemző vörös bőrelszíneződést, amely gyakran időszaki erőteljesebb kipirosodással rosszabbodik, a kis erek tartós tágulata hozza létre, amik valójában a bőrön áttetsző vékony vörös egyenetlen vonalak, más néven teleangiectasiák. A folyamatos vagy gyakran ismétlődő kipirulás vagy elvörösödés gyulladást okozhat, aminek hatására apró dudorok vagy papulák jönnek létre, amelyek hasonlíthatnak a tinédzserkori pattanásokra. A rosacea egyik legkellemetlenebb tünete, amikor a bőr szövetei túlbúrjánzanak és karfiolszerű elváltozást hoznak létre elsősorban az orron. Ezt a borvirágos megjelenést hívják rhinophymának.

Tények a rosaceáról:

  • A rosacea elsősorban a felnőtt korban jelentkező, gyakori, krónikus, nem gyógyítható bőrbetegség, amelynek tünetei azonban orvosilag jól kontrollálhatók.
  • A rosacea elsősorban az arc középső harmadában fordul elő, kifejezetten az orron és annak környékén, intenzitása pedig időnként változik.
  • A rosacea tünetei és jelei a következők:
    • az arc vöröses elszíneződése, kipirulása,
    • apró vörös pattanások és vékony piros értágulatok (teleangiektáziák) az arcbőrön,
    • rhinophyma vagy borvirágos orr (az orr bőrének egyenetlen, karfiolszerű megvastagodása), és
    • szemproblémák, mint duzzanat, vörös szemhéj, kötőhártya gyulladás és rosacea keratitis.
  • A rosacea gyakran összetéveszthető a rózsás orcákkal, napégéssel vagy gyakrabban a pattanásos bőrrel.
  • A rosacea tünetei alkohol, csípős és fűszeres ételek, érzelmi stressz, dohányzás és meleg hatására rosszabbodhatnak.
  • A rosacea nagyon kellemetlen és zavaró állapot is lehet.
  • A kezeletlen rosacea az évek alatt fokozatosan rosszabbodhat.
  • A rosacea gyors felismerése és a megfelelő kezelés lehetővé teszi az ebben a betegségben szenvedők számára az életminőség jelentős mértékű javulását.

A rosacea olyan, mint a pattanás?

Noha a rosacea eltér az aknétól, mégis pár dologban hasonlít rá. Sokszor úgy is hivatkoznak rá, mint felnőttkori akne. A pattanásoktól eltérően azonban a rosacea felnőttkorban, elsősorban a 30-50 éves korosztályban fordul elő. Az aknéval ellentétben a rosacea esetében nem találhatók mitesszerek és hormonális változásra nem oldódik meg. A rosacea mindkét nemet és potenciálisan minden korosztályt érintheti. Gyakoribb a nőknél, de súlyosabb a férfiaknál. Gyermekekben nagyon ritka, és kevésbé gyakori a sötét bőrű embereknél.

Mik okozzák a rosaceát és mik a kockázati tényezők?

A rosacea pontos oka nem ismert. Az alapvető folyamat az arc kis ereinek tágulatában rejlik. Jelenleg úgy gondolják, hogy a rosaceás páciensek esetében genetikailag csökkent az arcban a kialakult gyulladás csillapításának képessége, amelyet olyan környezeti tényezők hoznak létre, mint a napégés, demodicosis (Demodex folliculorum atka jelenléte a szőrtüszőkben), elpirulás és néhány gyógyszer. A rosacea gyakrabban alakul ki azokon a területeken és egyéneknél, akik hajlamosak az elpirulásra. Ráadásul számos tényező képes ilyen tünetet kiváltani, mint például érzelmi változások (stressz, félelem, izgalom, idegesség), az időjárás megváltozása, mint erős szél, változás a levegő páratartalmában, vagy a napsütés. Emellett sportolás, alkoholfogyasztás, dohányzás és fűszeres ételek is súlyosbíthatják a rosacea tüneteit, kifejezettebben a vakáció vagy az ünnepnapok idején.

A rosacea kockázati tényező

A rosacea előfordulásának kockázata magasabb fehér bőrű egyéneknél, főleg angol,ír és skót származásúak esetében, olyanoknál, akik könnyen és gyakran elpirulnak, valamint a családi előfordulás esetén. További kockázati tényezők a női nem, menopausa, és 30-50 év közötti életkor.

Mik a rosacea tünetei és jelei?

A rosacea típusos jelei és tünetei a következők:

  • arc kipirulása
  • bőrpír (erythema)
  • bőrgyulladás
  • vörös gyulladásos csomók és göbök
  • kis ciszták és hólyagok (pustulák)
  • kötőszövetes, egyenetlen megvastagodás az arcon, elsősorban az orron (rhinophyma)

 A rosacea tünetei gyakran változnak. A bőr hetekig-hónapokig, vagy akár évekig tiszta lehet, majd hirtelen fellángolhatnak a tünetek. A rosacea sokszor fokozatosan alakul ki, típusosan a gyulladásos tünetek az arcon, elsősorban a homlokon, orcákon, orron és az állon. 

 Amikor a rosacea először alakul ki, gyakran jellemző a tünetek fellángolása, majd eltűnése. Ugyanakkor a bőr normál állapota és színe már nem lesz normális a kitágult hajszálerek és az időnként visszatérő pattanás-szerű képződmények miatt. A rosacea ritkán rendeződik spontán, általában évekig tart, és ha nem kezelik, akkor állapota fokozatosan romlik.

Meddig tart az arc kipirosodása a rosacea esetén?

A rosacea korai szakaszában a kipirosodás átmeneti, pár perctől akár órákig is tarthat. Később, a betegség előrehaladtával a bőrpír állandóvá válik, és a vörösség nem oldódik magától.

Meg lehet előzni a rosacea kialakulását?

A rosacea kialakulását az arra hajlamos egyéneknél megelőzni nem lehet, ugyanakkor a kiváltását okozó tényezők elkerülésével lehet csökkenteni a tünetek előfordulásának valószínűségét. Miután a rosacea diagnózisát felállították, fontos az olyan tényezők elkerülése, mint a fűszeres ételek, forró folyadékok, dohányzás és irritáló kozmetikumok, amelyekről ismert, hogy rosaceát válthatnak ki.

Hogyan diagnosztizálja az orvos a rosaceát?

A rosaceát tipikusan az arc bőrének vörös elszíneződése, kipirosodása, a hajszálerek tágulata alapján diagnosztizálják. Sokan azonban nem gondolnak rá, hogy az arcuk bőrének elváltozása alapján valójában ebben a betegségben szenvednek. A vörös elszíneződés, a kipirosodás gyakran átmeneti, a tünetek sokszor gyorsan fordulnak elő, majd tűnnek el. 

Általában specifikus tesztre nincs szükség a rosacea diagnózisának felállítására, az abban jártas bőrgyógyász szakorvosok könnyen felismerik a tünetek alapján.

Ritkán a diagnózis megerősítésére bőr biopsziára is szükség lehet. Alkalmanként a bőrgyógyász egy nem-invazív bőrteszttel megnézi, hogy a tünetek kialakulása a Demodex bőratkának tulajdonítható-e.  Esetenként szükség lehet annak vizsgálata, hogy az arc bőrén megjelenő hólyagocskák vagy göbök nem bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzések. Vérvizsgálat általában nem szükséges, csak akkor, ha a kipirosodás okaként felmerül valamilyen autoimmun megbetegedés, mint szisztémás lupus erythematosus vagy  dermatomyositis.

Noha a legtöbb esetben rosacea diagnózisa nem okoz gondot, vannak azonban olyan atípusos esetek, amikor nem egyszerű a diagnózis felállítása. Ilyenkor a megjelenése az alábbi betegségekhez hasonlíthat:

  • acne vulgaris,
  • Demodex folliculitis,
  • staphylococcus fertőzés,
  • szisztémás lupus erythematosus,
  • gyógyszerek okozta bőrreakció (pl. niacin),
  • seborrhoeás dermatitis,
  • allergiás vagy kontakt dermatitis,
  • ekcéma,
  • szezonális allergiák,
  • allergiás conjunctivitis,
  • perioralis dermatitis,
  • carcinoid szindróma,
  • dermatomyositis,
  • impetigo (ótvar) és
  • herpes simplex.

A közelmúltban a rosacea és egyes gyulladásos betegségek, köztük a cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között szoros összefüggést mutattak ki.

Hogyan érinti a rosacea az orrot és a szemeket?

Az orr tipikusan az egyik első hely, ahol a rosacea megjelenik. Vörössé válhat, majd felszíne egyenetlenné, és számos értágulat jelenik meg rajta. Kezeletlenül, előrehaladott állapotban mérete jelentősen megnő, felszíne pedig karfiolszerűen egyenetlenné válik, és kialakul a rhynophymának nevezett borvirágos orr, amely jellegzetes módon egyenetlen felszínű, vörös és együtt jár az arc felpuffadásával. Emellett kialakulhatnak vastag dudorok is az orr alsó felében és az orcák szomszédságában. A rhinophyma elsősorban a férfiakra jellemző elváltozás. Súlyos esetekben sebészi úton vagy lézeres műtéttel lehet eltávolítani.

Sokan úgy gondolják, hogy az ilyen kinézetű betegek a jelentős mennyiségű alkoholfogyasztásnak köszönhetik állapotukat, ami miatt ez a fajta előítélet kifejezetten kellemetlen lehet az ebben a betegségben szenvedő embereknek.

 A rosacea a szemeket is érintheti, de nem minden esetben. Előrehaladott rosacea esetében jöhet létre a szem körüli ocularis rosacea. A rosaceás betegek mintegy felénél alakul ki conjunctivitis, ami égő érzéssel, szemszárazsággal és irritációval jár együtt. Ezeknél az embereknél a szemhéjak sokszor kivörösödnek és a szem a fényre érzékennyé válik. Sok esetben ezek a szemtünetek nem jelentenek különösebb panaszt a betegnek, emiatt a rosacea sem kerül felismerésre. Számos esetben pedig a szemész veszi észre a betegség első tüneteit. A nem kezelt szem környéki rosacea súlyos szövődményeket okozhat, hiszen a kialakult gyulladás tartósan károsíthatja a látást, amit rosacea keratitisnek hívnak. Szemész segíthet a helyes diagnózis felállításában és szemcseppet írhat fel a tünetek kezelésre. Szájon át szedett antibiotikumokkal pedig egyaránt kezelhetők a bőr és a szemtünetek is.

Hatékony-e az aknés bőr kezelésére adott gyógyszer a rosacea esetén?

Mivel van némi átfedés a két betegség között, ezért egyes gyógyszerek hasonlóak lehetnek, mint például néhány szájon át szedhető vagy helyileg alkalmazott antibiotikum, kén-alapú arclemosó, isotretinoin és még néhány más gyógyszer. Nagyon fontos, hogy bármely készítmény alkalmazása előtt kérjük ki orvos tanácsát, hiszen azok helytelen alkalmazása még ronthat is a tüneteken. Általában elmondható, hogy a rosaceás bőr sokkal érzékenyebb és könnyebben irritálható, mint a pattanásos bőr.

A kor előrehaladtával rosszabbodik-e a rosacea állapota?

Igen. Noha a rosacea állapota változó és nem lehet előrejelezni, a korral azonban folyamatosan romlik, főleg a kezeletlen esetekben. Számos tanulmányban a betegek többsége jelezte, hogy kezelés nélkül egy éven belül az enyhe állapotú rosacea közép-súlyossá változott. Megfelelő kezeléssel azonban e rosacea progressziója jelentősen lassítható.

Mivel kezelhető a rosacea?

Számos kezelési lehetőség létezik a betegség súlyosságától és a tünetektől függően. A rendelkezésre álló gyógyszerek magukba foglalják az antibiotikumokat, antibakteriális lemosókat, helyileg alkalmazott krémeket, lézert, IPL-t, fotodinámiás terápiát és isotretinoint.

Az enyhe rosacea nem feltétlenül igényel kezelést, ha a beteget nem zavarják a tünetek. Súlyosabb esetben általában kombinált kezelés szükséges, amikor egyidőben többféle kezelést is alkalmaznak. Kombinált kezelés lehet például kén-alapú arclemosó használata naponta kétszer kiegészítve antibiotikumos krémmel reggel és este, valamint antibiotikum szedése fellángolások esetén. Ezek mellett az orvos alkalmazhat lézeres vagy IPL-es kezelést is. Mivel a kezelések mindig egyénre-szabottak, ezért panaszok esetén javasolt bőrgyógyász szakorvos felkeresése.

Milyen gyógyszereket alkalmaznak a rosacea kezelésére?

Helyileg alkalmazott gyógyszerek

 A megfelelő kezeléssel a rosacea tünetei jól kontrollálhatók. A legnépszerűbb kezelések egyike a beteg által naponta egy-kétszer helyileg alkalmazott kenőcs, amely egyrészt tartalmazhat metronidazolt vagy azelainsavat. Mindkettővel eredményesen kezelhető a rosaceában megjelenő vörösség és dudorok.

Néhány beteg esetében kombinált kezeléssel, a metronidazol és azelainsav reggel-este felváltva történő alkalmazásával értek el jelentős javulást. Egy másik készítményt, a szulfacetamid-nátriumot is sokszor alkalmazzák a gyulladásos tünetek enyhítésére. Egyéb antibiotikumos krémek erythromycint és clindamycint tartalmaznak, de szóba jöhet még az ivermectint tartalmazó krém használata is. 

Nemrég egy újabb készítmény került a terápiás gyakorlatba a vörösség tüneteinek enyhítésére rosaceában. A brimonidine tartalmú gél és oxymetazoline hydrochloride tartalmazó krém napi egyszeri alkalmazásával tartós tünetmentesség érhető el.

Szájon át szedett antibiotikumok

 Orális antibiotikumokat is gyakran írnak fel közép-súlyos esetekben. Ilyenek a tetracycline, doxycycline és minocyclione tartalmú gyógyszerek, amelyek használatával csökkenthetők a gyulladásos tünetek. A gyakori lehetséges mellékhatások és kockázatok miatt ezek szedése csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett szabad.

 Egyéb gyógyszerkészítmények

Kis dózisú és rövid hatású helyi kortikoszteroid készítmények időszakos használatával is csökkenthetők a gyulladásos tünetek. Néhány közepes erősségű szeroid is alkalmazható napi egyszer-kétszer lokálisan az érintett területen. Sajnos ezen készítmények tartós alkalmazása, majd hirtelen abbahagyása a rosacea tüneteit felrobbanthatja és súlyosbíthatja. 

Egyes orvosok az akne kezelésére is alkalmazott gyógyszereket is felírnak a rosacea tüneteinek enyhítésére, mint például a tretinoin, a tazarotene vagy adapalene hatóanyagot tartalmazó készítmények. Ezen kívül alkalmaznak még permethrin krémet is a tüneteket gyakran okozó Demodex atka ellen.

 Isotretinoin

 A rosacea súlyos eseteiben gyakran alkalmaznak isotretinoint a kezelésre. Használata leginkább akkor jön szóba, ha más kombinált kezelés ellenére sem akar javulás mutatkozni. Az isotretinoin nem tipikus rosacea elleni gyógyszer, elsősorban súlyos aknés bőrbetegség esetén szokták alkalmazni. Szoros orvosi ellenőrzés és laborvizsgálat szükséges a szedése során. A kezelés sokszor fél évig is eltart. Különösen oda kell figyelni a fogamzáskorú nők esetén, hiszen, ha szedése mellett valaki teherbe esik, súlyos magzati fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Emiatt a terhesség abszolút kontraindikációnak tekintendő az alkalmazását illetően.

 Arctisztítók

 A felírt és alkalmazott gyógyszerek mellett az érzékeny bőrre alkalmazott arctisztítók is képesek a tüneteket csökkenteni. A durva és irritáló szappanokat és krémeket kerülni kell, az egyszerű és tiszta termékek általában kevésbé irritálják a bőrt. El kell kerülni az arcradírok használatát és a bőr dörzsölését.

Elsősorban a kén és a benzoyl peroxid alapú arclemosók használata javasolt.

Hogyan lehet a rosaceát kezelni?

Glikolsavas hámlasztás

A glikolsavas hámlasztásokkal kiegészítve a kezelést további állapotjavulás következhet be a rosacea tüneteit illetően. A kémiai hámlasztást profi módon két és öt percig alkalmazzák minden második-negyedik héten. A kezelés után enyhe szúró, viszkető vagy égő érzés léphet fel, és néhány beteg a  kezelés után több napig tartó hámlást tapasztalhat. Bármely kémiai hámlasztó eljárás irritálhatja az érzékeny bőrt és a tünetek fellángolását idézheti elő. A hámlasztásokat csak óvatosan szabad ezért alkalmazni, mivel azt nem mindenki tolerálja egyformán.

Lézer és IPL (intense pulsed light)

Számos beteg fordul a lézeres és IPL-es kezelés felé a folyamatos bőrpír és tágult erek eltüntetése végett. Ezek a kezelések egymás biztonságos alternatívái és segíthet a rosacea látható jeleinek eltüntetésében és a bőr állapotának javításában.

A lézeres kezelés némi diszkomforttal jár együtt. Noha a legtöbb páciens jól tűri a kezelést, előtte érdemes a bőrt érzéstelenítő krémmel elzsibbasztani vagy jéggel hűteni. A jó eredmény érdekében több kezelésre van szükség három-hat hetes időközzel, ez idő alatt pedig fontos a napfény elleni védekezés. A lézeres kezelést lehet fotodinámiás terápiával kombinálni (fényre aktiválódó kémiai anyag) a jobb eredmény érdekében.

Mit lehet még tenni a rosacea ellen?

Napfény elleni védelem

Jól ismert, hogy a napfény fokozhatja a rosacea tüneteit. Emiatt fontos, hogy az arra érzékenyek gondoskodjanak megfelelő védelemről, akár széles-karimájú kalappal, akár széles spektrumú, 50 faktorszámú cinket vagy titániumot tartalmazó krémmel, illetve a kettő kombinációjával. A legjobb a nap lehetőség szerinti elkerülése.

Fotodinámiás terápia

Mi válthatja ki a rosaceát? Van-e speciális rosacea diéta? Milyen ételek jók a rosaceában?

Bár nem mindenkinél jelennek meg a tünetek hasonló módon, mégis vannak közös kiváltó okok. Ezek elkerülésével csökkenthetők a tünetek és elkerülhetők a fellángolások. Hasznos lehet napi naplót vezetni az élelmiszerekről és más olyan tényezőkről, amelyek kiváltják a rosacea tüneteit.

A dohányzás, csípős ételek, forró italok és az alkohol a leggyakoribb kiváltó okai a rosaceának. Emellett a napfény, a nagy meleg vagy extrém hideg ugyancsak ronthatja a helyzetet, ezért javasolt kerülni azokat. Ugyancsak kerülendő a vörösbor és a csokoládé. Egyes élelmiszerek rosaceát kiváltó hatása egyénektől függően eltérő lehet, ezért nem lehet általánosítani. Ezért is javasolt mindenkinek listát vezetnie, amiben összeírja, hogy neki mik váltották ki a tüneteket.  

Lehetséges kiváltó tényezők:

  •  tejtermékek
  • alkohol
  • csokoládé
  • szójaszósz
  • élesztőkivonat
  • padlizsán, avokádó, spenót
  • hüvelyesek, mint a bab és a borsó
  • citrusfélék, banán, ananász, szőlő, füge
  • fűszeres és csípős ételek

 Lehetőleg kerülni kell az arcon a kortikoszteroid kezelést, mivel azok a hajszálerek további tágulatát okozhatják és tartós alkalmazásuk után a rosacea tünetei súlyosan fellángolhatnak.

A vasodilatator, avagy értágító hatású gyógyszerek szintén ronthatják a rosacea tüneteit. Ezeket a gyógyszereket sok esetben a magas vérnyomásos betegeknek adják a vérnyomás csökkentésére.

A bőrápolókban az alábbi anyagokat tartalmazhatják, amelyek ugyancsak kerülendők: 

  • alkohol
  • varázsdió
  • borsmenta
  • eukaliptusz olaj
  • szegfűszeg olaj
  • illatanyagok
  • mentol
  • szalicilsav

Milyen egyéb természetes módja van a rosacea kezelésének?

A rosaceás bőr meglehetősen érzékeny, így sokszor az otthon végzett kezelés, mint a pattanások esetében, csak ronthat a helyzeten. Minden természetesnek mondott, otthoni kezelési formát ezért csak körültekintően szabad alkalmazni. Mint minden más kezelés esetében, itt is jelentős lehet az eltérés egyénektől függően a kezelésre adott választ illetően. Számos természetes gyógymód, mint a híg ecetes arctisztítás vagy zöld tea kivonat alkalmazása hasznos lehet.

A hígított fehér ecetes arcpakolás napi vagy heti alkalmazása esetén 1 egység hagyományos ecetet 6 egység vízzel kell hígítani.  Úgy gondolják, hogy az ecet természetes fertőtlenítő hatású anyagok, és segít csökkenteni a bőrön található élesztők és baktériumok számát. Mivel az ecet néhány emberben a rosacea tüneteit fokozhatja, ezért egy kis területen ki kell próbálni mielőtt azt az egész arcra alkalmaznák.

A zöld-tea pakolással is lehet a rosacea gyulladásos tüneteit enyhíteni, mivel annak gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

Mi a rosacea prognózisa?

Jelenleg a rosacea krónikus, nem gyógyítható állapot. Noha nem gyógyítható, megfelelő és rendszeres kezeléssel jól kontroll alatt lehet tartani.

 A rosacea néhány esetben hosszú ideig tünetmentessé tehető lézeres, IPL-es vagy fotodinámiás kezeléssel, vagy isotretinoin tartalmú gyógyszerrel. A tünetmentes időszakok akár napoktól évekig is terjedhetnek.

A rosaceás embereknek milyen arcápolás javasolt?

A megfelelő arcápolás magában foglalja a napi kétszeri kíméletes arctisztítást. A gyakori és túlzott arcmosás bőrirritációt okozhat. Reggelente javasolt a napfényvédő krém alkalmazása. Az orvos emellett felírhat olyan antibiotikumot vagy egyéb hatóanyagot tartalmazó krémet, melyet a napfényvédő krém előtt kell felvinni a bőrre.

Az arc dörzsölése vagy az arcradír hajlamos irritálni az amúgy is kipirosodott bőrt. Egyes kozmetikumok és hajsprayek is súlyosbíthatják a bőrpírt és a duzzanatot.

 Az arcápolási termékek, mint a szappan, hidratálók és napfényvédő krémek legyenek alkoholtól mentesek, ne tartalmazzanak bőrt irritáló anyagokat. A hidratálókat csak kíméletesen szabad felkenni, miután a helyileg alkalmazott gyógyszeres kenőcsök már megszáradtak. Napfény ellen rendszeresen 50-es faktorszámú krém használata javasolt.

Hogyan kezelhetők a vörös értágulatok, a teleangiectasiák?

A telangiectasiák a kis értágulatok, amelyek a bőr felületén keletkeznek, általában az orr, az arc és az áll körül.

Ezeket a a legegyszerűbben sminkeléssel lehet  látszólag eltüntetni.

Simple cover-up makeup can be used for the telangiectasias. Vannak olyan zöld szín-alapú hidratáló vagy színezett alapozók, amelyek segíthetnek elrejteni az arc vörösségét.

Az értágulatokat orvosi rendelőben áltlában kis elektrokauterrel, lézerrel vagy IPL-lel lehet eltüntetni. Általában több kezelés szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. Nem mindenki reagál hasonló módon az ilyen kezelésekre és sok esetben hosszú, kombinált terápia képes csak megfelelő eredményt elérni.

Hogyan kezelik a borvirágos orrot, azaz a rhinophymát?

A rhinophyma kezelése sebészileg történik szikével, lézerrel vagy elektrosebészeti módszerrel. A dermabrázió is javíthat valamit a megjelenésen. A kezelést sokszor kell kiegészíteni antibiotikus vagy szteridos gyógyszerekkel.

Milyen hatással lehet a rosacea a beteg életére?

A rosacea az életminőséget eltérő módon befolyásolja attól függően, hogy mennyire aktív az állapot és milyen súlyosak a tünetek, illetve a beteg mennyire képes azokat tolerálni.

Vannak, akiknél a tünetek csak minimálisak és azok egyáltalán nem zavarják őket, így teljesen normális életet tudnak élni még akkor is, ha van egy kis bőrpír az arcukon. Enyhe esetekben sokszor kezelés sem szükséges.

Középsúlyos esetekben, amikor időközönként a fellángolások miatt orvosi kezelésre van szükség, a betegeknek kellemetlenséget okoznak az arcon megjelenő tünetek, mivel sokan azt gondolhatják róluk, hogy rendszeres alkoholfogyasztók.

Noha a rosacea általában nem egy súlyos betegség, súlyos esetben jelentősen megkeserítheti néhány beteg életét. Ezért is fontos időben a megfelelő szakemberhez fordulni, hiszen a kezeléssel a betegség kordában tartható.


    További ajánlott kezelések

    Orvos-kozmetikai kezelések nyárra

    Orvos-kozmetikai kezelések nyárra

    Sokan hiszik, hogy az erős napfény miatt nyáron nem végezhetnek komolyabb arckezeléseket – a lézer, kémiai hámlasztás és a ZO skin ugyanis valóban nem ideális ebben…

    Frax-Sculpt kezeléssel hatékonyan a ráncok ellen

    Frax-Sculpt kezeléssel hatékonyan a ráncok ellen

    Frax-Sculpt kezeléssel hatékonyan a ráncok ellenNagyon sokféle injekciót és töltőanyagot használnak az orvosi esztétikában. Vannak úgynevezett neuromodulátorok (Botox, Dysport és Xeomin), hialuronsavas töltőanyagok, mint például a Juvéderm, Restylane, és vannak olyan...

    Ismerd meg a legnépszerűbb orvos-esztétikai kezeléseinket!

    Ismerd meg a legnépszerűbb orvos-esztétikai kezeléseinket!

    Ismerd meg a legnépszerűbb orvos-esztétikai kezeléseinket!Az alábbi videófelvételeken bemutatjuk, hogyan végezzük azokat a szépészeti orvosi beavatkozásokat, amelyek segítségével bőröd feszesebb, megjelenésed pedig fiatalosabb lehet.A PDO Bioszál (Thread Lift) egy...