fbpx

Mi a Melanoma Malignum?

A melanoma, a bőrrák legsúlyosabb típusa, a melanint – a bőr színét adó pigmentet – termelő sejtekből (melanocitákból) alakul ki.

Melanoma kialakulhat a szemben is, és ritkán a testen belül is, mint például az orrban vagy a torokban.

A melanomák kialakulásának pontos oka nem tisztázott, de a napfényből vagy szolárium- lámpákból és ágyakból származó ultraibolya (UV) sugárzásnak való kitettség növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. Az UV-sugárzásnak való kitettség korlátozása segíthet csökkenteni a melanoma kialakulásának rizikóját.

Úgy tűnik, hogy a melanoma előfordulásának kockázata a 40 év alattiak, különösen a nők körében növekszik.

A bőrrák figyelmeztető jeleinek ismerete segíthet abban, hogy a rákos elváltozásokat még a rák elterjedése előtt felismerjék és kezeljék. A melanoma sikeresen kezelhető, ha azt szűrővizsgálattal korán felismerik.

Tünetek:

A melanomák a test bármely részén kialakulhatnak. Leggyakrabban olyan területeken alakulnak ki, amelyek napfénynek voltak kitéve, például a háton, a lábakon, a karokon és az arcon.
Melanomák olyan területeken is előfordulhatnak, amelyek nem sokat vannak kitéve a napnak, például a talpán, a tenyerén és a körömágyán. Ezek a rejtett melanomák gyakoribbak a sötétebb bőrű embereknél.
Az első melanoma jelek és tünetek gyakran a következők:
• Egy meglévő anyajegy megváltozása
• Egy új pigmentált vagy szokatlan kinézetű kinövés kialakulása a bőrén.
A melanoma nem mindig anyajegyként kezdődik. Előfordulhat egyébként normálisnak tűnő bőrfelületen is.

Normál anyajegyek

A normál anyajegyek általában egyforma színűek – például barna, barna vagy fekete –, és egy határozott szegély választja el az anyajegyet a környező bőrtől. Oválisak vagy kerekek, átmérőjük pedig általában kisebb, mint 1/4 hüvelyk (körülbelül 6 milliméter) – akkora, mint egy ceruza radír.

A legtöbb anyajegy gyermekkorban kezd megjelenni, és körülbelül 40 éves korig új anyajegyek képződhetnek. Felnőtt korukra a legtöbb embernek 10 és 40 anyajegye van. Az anyajegyek megjelenése idővel megváltozhat, és néhányuk akár eltűnhet is az életkorral.

Szokatlan anyajegyek, amelyek melanomára utalhatnak

A melanómára vagy más bőrrákra utaló szokatlan anyajegyek azonosítása érdekében gondoljon az ABCDE betűkre:

  1. (Asymmetry) az aszimmetrikus formát jelenti. Keressen szabálytalan alakú anyajegyeket, például két nagyon eltérő kinézetűt.
  2. (Border) a szabálytalan határra vonatkozik. Keresse a szabálytalan, rovátkolt vagy csipkézett szegélyű anyajegyeket – a melanómák jellemzőit.
  3. (Color) a színváltozásokra vonatkozik. Keressen olyan növedékeket, amelyeknek sok színük van, vagy a színek egyenetlen eloszlásúak.
  4. (Diameter) az átmérőt jelenti. Keressen új növekedést, ami körülbelül 6 milliméternél nagyobb anyajegyben.
  5. (Evolving) a fejlődést jelenti. Keresse az idő múlásával bekövetkező változásokat, például egy anyajegyet, amely megnövekszik, vagy megváltoztatja a színét vagy alakját. Az anyajegyek új jelek és tünetek, például viszketés vagy vérzés kialakulásához is fejlődhetnek.

A rákos (rosszindulatú) anyajegyek megjelenése nagyon eltérő. Egyes esetekben a fent felsorolt ​​változások mindegyike megjelenhet, míg másoknak csak egy vagy két szokatlan jellemzője van.

Kihez fordulhatsz a NewBeautyban?

Dr. Markó Lóránt, bőrgyógyász szakorvos, esztétikai. A bőrbetegségek széles skálájával foglalkozik. Többek között: gyermekek és felnőttek bőrgyógyászati betegségei, atopiás dermatitis, pikkelysömör / psoriasis, különféle kiütések, pattanások, akne, rozacea, anyajegyek vizsgálata, melanoma szűrés.
Apróbb bőrnövedékek lézeres eltávolítását, kisebb anyajegyek lézeres műtéti kimetszését is végzem, szövettannal.

Rejtett melanomák

A melanomák a test olyan területein is kialakulhatnak, amelyeket kevéssé vagy egyáltalán nem ér napfény, például a lábujjak között, a tenyéren, a talpon, a fejbőrön vagy a nemi szerveken. Ezeket néha rejtett melanomáknak nevezik, mert olyan helyeken fordulnak elő, amelyeket a legtöbb embernek eszébe sem jutna ellenőrizni. Ha a melanoma sötétebb bőrű embereknél fordul elő, nagyobb valószínűséggel fordul elő rejtett területen.

A rejtett melanomák közé tartoznak:

  • Melanoma a köröm alatt. Az akral-lentiginózus melanoma a melanoma egy ritka formája, amely a köröm vagy a lábköröm alatt fordulhat elő. A tenyéren vagy a talpon is előfordulhat. Gyakoribb az ázsiai származásúaknál, a feketéknél és más, sötét bőrpigmenttel rendelkező embereknél.
  • Melanoma a szájban, az emésztőrendszerben, a húgyutakban vagy a hüvelyben. A nyálkahártya-melanoma az orr, a száj, a nyelőcső, a végbélnyílás, a húgyutak és a hüvely nyálkahártyáján alakul ki. A nyálkahártya-melanomákat különösen nehéz felismerni, mert könnyen összetéveszthetők más, sokkal gyakoribb betegségekkel.
  • Melanoma a szemben. A szemmelanoma, más néven szemmelanoma leggyakrabban az uvea – a szem fehérje (sclera) alatti réteg – területén fordul elő. A szemmelanoma látásváltozást okozhat, és szemészeti vizsgálat során diagnosztizálható.

Okai:

Melanoma akkor alakul ki, ha valami károsodik a melanint termelő sejtekben (melanocitákban), amelyek a bőr színét adják.

Normális esetben a bőrsejtek szabályozott és szabályozott módon fejlődnek – az egészséges új sejtek a bőr felszíne felé tolják az idősebb sejteket, ahol azok elhalnak és végül lehullanak. Ha azonban egyes sejtek DNS-károsodást szenvednek, az új sejtek kontrollálatlanul növekedni kezdhetnek, és végül rákos sejtek tömegét alkothatják.
Hogy pontosan mi károsítja a bőrsejtek DNS-ét, és ez hogyan vezet melanomához, nem világos. Valószínű, hogy a környezeti és genetikai tényezőket is magában foglaló tényezők kombinációja okozza a melanómát. Az orvosok mégis úgy vélik, hogy a napból, valamint a szoláriumlámpákból és -ágyakból származó ultraibolya (UV) sugárzásnak való kitettség a melanoma vezető oka.
Az UV-sugárzás nem minden melanomát okoz, különösen azokat nem, amelyek a test olyan helyein fordulnak elő, amelyek nem érik napfény. Ez azt jelzi, hogy más tényezők is hozzájárulhatnak a melanoma kockázatához.

Kockázati tényezők:

A melanoma kockázatát növelő tényezők közé tartoznak:

  • Világos bőr. Ha kevesebb pigment (melanin) van a bőrében, az azt jelenti, hogy kevésbé védett a káros UV-sugárzással szemben. Ha szőke vagy vörös haja van, világos a szeme, és könnyen szeplősödik vagy leég, nagyobb valószínűséggel alakul ki melanoma, mint egy sötétebb bőrszínnel rendelkező személynél. Melanoma azonban a sötétebb bőrszínnel rendelkező embereknél is kialakulhat..
  • Napégéses kórtörténet. Egy vagy több súlyos, hólyagos leégés növelheti a melanoma kockázatát.
  • Túlzott ultraibolya (UV) fénynek való kitettség. A napfényből, szoláriumfényből és szoláriumágyakból származó UV-sugárzásnak való kitettség növelheti a bőrrák, köztük a melanoma kockázatát.
  • Az egyenlítőhöz közeli vagy magasabb helyen élők. A Föld egyenlítőjéhez közelebb élők, ahol a napsugarak közvetlenebbek, nagyobb mennyiségű UV-sugárzást kapnak, mint az északabbra vagy délebbre élők. Ezen kívül, ha valaki magasan, több UV-sugárzásnak vagy kitéve.
  • Sok anyajegye vagy szokatlan anyajegye van. Ha több mint 50 közönséges anyajegy van a testén, az a melanoma fokozott kockázatát jelzi. Az is növeli a melanoma kockázatát, ha szokatlan típusú anyajegye van. Az orvosilag diszpláziás naevi néven ismert anyajegyek általában nagyobbak, mint a normál anyajegyek, szabálytalan határokkal rendelkeznek és a színek keverednek.
  • A családban előfordult melanoma. Ha egy közeli rokon – például szülő, gyermek vagy testvér – melanomás volt, akkor Önnek is nagyobb az esélye a melanoma kialakulására.
  • Gyengült immunrendszer. A legyengült immunrendszerű embereknél megnő a melanoma és más bőrrákok kockázata. Az Ön immunrendszere gyengülhet, ha az immunrendszer elnyomására szolgáló gyógyszert szed, például szervátültetés után, vagy ha olyan betegségben szenved, amely károsítja az immunrendszert, például AIDS-ben.

Megelőzés:

A melanoma és a bőrrák más típusainak kockázata jelentősen csökkenthető az alábbiak betartásával:

  • Kerülje a napot a dél körüli órákban! A napsugarak általában délelőtt 10 és délután 4 óra között a legerősebbek, a szabadtéri tevékenységeket a nap más időszakaira időzítse, még télen vagy felhős égbolt esetén is. A káros UV-sugárzás ellen a felhők kevés védelmet nyújtanak. A legerősebb napfény idején történő napozás elkerülése segít elkerülni a leégést és a barnulást, amelyek bőrkárosodást okoznak, és növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az idővel felhalmozódott napozás szintén okozhat bőrrákot.
  • Egész évben használjon naptejet! Használjon széles spektrumú, legalább 30-as fényvédő faktorú fényvédő krémet, még felhős napokon is. Bőségesen kenje be magát naptejjel, és kétóránként – vagy gyakrabban, ha úszik vagy izzad – kenje be magát újra.
  • Viseljen védőruházatot! Fedje bőrét sötét, szoros szövésű ruhával, amely a karokat és a lábakat is takarja, valamint széles karimájú kalappal, amely nagyobb védelmet nyújt, mint a baseballsapka vagy a napellenző. Ne feledkezzen meg a napszemüvegről sem. Keressen olyanokat, amelyek az UV-sugárzás mindkét típusát – az UVA és az UVB sugarakat – blokkolják.
  • Kerülje a szoláriumlámpákat és -ágyakat! A szoláriumlámpák és -ágyak UV-sugarakat bocsátanak ki, és növelhetik a bőrrák kockázatát.
  • Ismerje meg a bőrét, hogy észrevegye a változásokat! Gyakran vizsgálja meg bőrét új bőrkinövések vagy a meglévő anyajegyek, szeplők, dudorok és anyajegyek változásai miatt. Tükör segítségével ellenőrizze arcát, nyakát, fülét és fejbőrét.
  • Vizsgálja meg mellkasát és törzsét, valamint karjainak és kezeinek felső és alsó részét! Vizsgálja meg a lábai elülső és hátsó részét, valamint a lábfejét, beleértve a talpát és a lábujjak közötti tereket is. Ellenőrizze a nemi szervét és a feneke közötti területet is.

Diagnózis:

A melanoma diagnosztizálására használt tesztek és eljárások a következők:

Fizikai vizsgálat. Kezelőorvosa kérdéseket tesz fel az Ön egészségi előzményeivel kapcsolatban, és megvizsgálja bőrét, hogy keressen olyan jeleket, amelyek melanomára utalhatnak.

Szövetminta eltávolítása vizsgálat céljából (biopszia). Annak megállapítására, hogy a gyanús bőrelváltozás melanómának minősül-e, kezelőorvosa javasolhatja a bőrminta eltávolítását vizsgálat céljából. A mintát laboratóriumba küldik vizsgálatra.

Az, hogy az orvosa milyen típusú biopsziás eljárást javasol, az Ön konkrét helyzetétől függ. Leggyakrabban az orvosok azt javasolják, hogy lehetőség szerint távolítsák el a teljes növekedést. Az egyik elterjedt technika, a lyukasztó biopszia, egy kör alakú pengével történik, amelyet a gyanús anyajegy körüli bőrbe nyomnak. Egy másik módszer, az úgynevezett excisionális biopszia, szikével vágja le a teljes anyajegyet és egy kis egészséges szövetet körülötte.

A melanoma kiterjedésének meghatározása:

Ha melanoma diagnózist állapítanak meg, a következő lépés a rák kiterjedésének (stádiumának) meghatározása. A melanoma stádiumainak meghatározásához orvosa:

  • Meghatározza a tumor vastagságát. A melanoma vastagságát a melanoma mikroszkóp alatti gondos vizsgálatával és speciális eszközzel történő megmérésével határozzák meg. A melanoma vastagsága segít az orvosoknak a kezelési terv kiválasztásában. Általában minél vastagabb a daganat, annál súlyosabb a betegség.

A vékonyabb melanomáknál csak műtétre lehet szükség a rák és a körülötte lévő normál szövetek eltávolítására. Ha a melanoma vastagabb, orvosa további vizsgálatokat javasolhat annak megállapítására, hogy a rák elterjedt-e, mielőtt meghatározná a kezelési lehetőségeket.

  • Megvizsgálják, hogy a melanoma átterjedt-e a nyirokcsomókra. Ha fennáll annak a veszélye, hogy a rák átterjedt a nyirokcsomókra, orvosa javasolhatja a szentinel (őrszem) nyirokcsomó-biopszia néven ismert mintavételi eljárást.

Ennek során festéket fecskendeznek be arra a területre, ahol a melanomát eltávolították. A festék a közeli nyirokcsomókba áramlik. Az első nyirokcsomókat, amelyek felveszik a festéket, eltávolítják, és rákos sejteket vizsgálnak. Ha ezek az első nyirokcsomók (őrszem nyirokcsomók) rákmentesek, akkor jó eséllyel a melanoma nem terjedt túl azon a területen, ahol először felfedezték.

  • Áttétek jeleinek keresése a bőrön kívüli egyéb területeken. Az előrehaladottabb melanómában szenvedőknek az orvosok képalkotó vizsgálatokat javasolhatnak, hogy megkeressék annak jeleit, hogy a rák átterjedt a test más területeire. A képalkotó vizsgálatok magukban foglalhatnak röntgensugarakat, CT-vizsgálatokat és pozitronemissziós tomográfia (PET) vizsgálatokat. Ezek a képalkotó tesztek általában nem ajánlottak kisebb melanómák esetén, amelyeknél kisebb a bőrön túli terjedés kockázata.

Más tényezők is befolyásolhatják a rák terjedésének (metasztázisának) kockázatát, beleértve azt is, hogy a bőrön nyílt seb keletkezett-e (fekélyesedés), és hány osztódó rákos sejt (mitózis) található mikroszkóp alatt.

A melanomát a 0-tól IV-ig terjedő római számok segítségével határozzák meg. A 0. és az I. stádiumban a melanoma kicsi, és nagyon sikeres kezelési arányt mutat. De minél nagyobb a szám, annál kisebb az esély a teljes gyógyulásra. A IV. stádiumra a rák a bőrön túl más szervekre is átterjedt, például a tüdőre vagy a májra.

Kezelés:

A melanoma legjobb kezelése a rák méretétől és stádiumától, általános egészségi állapotától és személyes preferenciáitól függ.

Kisméretű melanómák kezelése:

A korai stádiumú melanomák kezelése általában magában foglalja a melanoma eltávolítására irányuló műtétet. A nagyon vékony melanoma a biopszia során teljesen eltávolítható, és nem igényel további kezelést. Ellenkező esetben a sebész eltávolítja a rákot, valamint a normál bőr határát és a bőr alatti szövetréteget. A korai stádiumú melanómában szenvedők számára ez lehet az egyetlen kezelés, amelyre szükség van.

A bőrön túlterjedő melanómák kezelése:

Ha a melanoma a bőrön túlra terjedt, a kezelési lehetőségek a következők lehetnek:

  • Műtét az érintett nyirokcsomók eltávolításával. Ha a melanoma átterjedt a közeli nyirokcsomókra, a sebész eltávolíthatja az érintett csomókat. A műtét előtt vagy után további kezelések is javasoltak.
  • Immun terápia. Az immunterápia olyan gyógyszeres kezelés, amely segíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben. Előfordulhat, hogy szervezete betegségekkel küzdő immunrendszere nem támadja meg a rákot, mert a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek segítenek elrejtőzni az immunrendszer sejtjei elől. Az immunterápia úgy működik, hogy megzavarja ezt a folyamatot.

A nyirokcsomókra vagy a test más területeire terjedő melanoma műtét után gyakran javasolják az immunterápiát. Ha a melanomát nem lehet műtéttel teljesen eltávolítani, az immunterápiás kezeléseket közvetlenül a melanómába lehet beadni.

  • Célzott terápia. A célzott gyógyszeres kezelések a rákos sejtekben jelenlévő specifikus gyengeségekre összpontosítanak. Ha ezeket a gyengeségeket célozzák, a célzott gyógyszeres kezelések rákos sejtek pusztulását okozhatják. A melanóma sejtjeit tesztelhetik annak megállapítására, hogy a célzott terápia valószínűleg hatékony-e a rák ellen.

Melanoma esetén célzott terápia javasolt, ha a rák átterjedt a nyirokcsomókra vagy a test más területeire.

  • Sugárkezelés. Ez a kezelés nagy teljesítményű energianyalábokat, például röntgensugárzást és protonokat használ a rákos sejtek elpusztítására. A sugárterápia a nyirokcsomókra irányulhat, ha a melanoma ott terjedt el. A sugárterápia olyan melanómák kezelésére is alkalmazható, amelyeket műtéttel nem lehet teljesen eltávolítani.

A test más területeire terjedő melanoma esetében a sugárterápia segíthet a tünetek enyhítésében.

  • Kemoterápia. A kemoterápia gyógyszereket használ a rákos sejtek elpusztítására. A kemoterápia beadható intravénásan, tabletta formájában vagy mindkettőben, így az egész szervezetben bejut.

A kemoterápia a kar vagy a láb vénájában is adható az izolált végtag-perfúziónak nevezett eljárás során. Az eljárás során a karjában vagy lábában lévő vér egy rövid ideig nem juthat el teste más területeire, így a kemoterápiás gyógyszerek közvetlenül a melanoma körüli területre jutnak, és nem érintik a test más részeit.

Szűrővizsgálat:

Az időben felfedezett rosszindulatú bőrelváltozások, így a malinoma malignum is gyógyítható. Bőrgyógyász szakorvosunk a bőr felszínének alapos vizsgálata során kiszűri a gyanús elváltozásokat, így azok időben történő eltávolításával megelőzhető a súlyos szövődmények kialakulása. Az eltávolított elváltozások kórszövettani vizsgálatát végezzük el a pontos diagnózis meghatározása és az esetleges további teendők érdekében.


    További ajánlott kezelések

    Orvos-kozmetikai kezelések nyárra

    Orvos-kozmetikai kezelések nyárra

    Sokan hiszik, hogy az erős napfény miatt nyáron nem végezhetnek komolyabb arckezeléseket – a lézer, kémiai hámlasztás és a ZO skin ugyanis valóban nem ideális ebben…

    Frax-Sculpt kezeléssel hatékonyan a ráncok ellen

    Frax-Sculpt kezeléssel hatékonyan a ráncok ellen

    Frax-Sculpt kezeléssel hatékonyan a ráncok ellenNagyon sokféle injekciót és töltőanyagot használnak az orvosi esztétikában. Vannak úgynevezett neuromodulátorok (Botox, Dysport és Xeomin), hialuronsavas töltőanyagok, mint például a Juvéderm, Restylane, és vannak olyan...

    Ismerd meg a legnépszerűbb orvos-esztétikai kezeléseinket!

    Ismerd meg a legnépszerűbb orvos-esztétikai kezeléseinket!

    Ismerd meg a legnépszerűbb orvos-esztétikai kezeléseinket!Az alábbi videófelvételeken bemutatjuk, hogyan végezzük azokat a szépészeti orvosi beavatkozásokat, amelyek segítségével bőröd feszesebb, megjelenésed pedig fiatalosabb lehet.A PDO Bioszál (Thread Lift) egy...