Striák eltüntetése

Szülés után a nők 70-80%-ánál alakulnak ki terhességi csíkok, másnéven striák.  Ezek gyakran jelennek meg tinédzser korban is a gyors növekedés hatására, vagy azoknál, akik gyorsan szednek fel jelentős súlytöbbletet.  Szerkezetileg a striák a bőr mélyebb rétegeiben, a dermiszben keletkezett repedések. A növekedés hatására a bőr a mélyebb rétegben megfeszül, elvékonyodik, míg felületesebben az epidermisz ép marad. Ez okozza a szemmel is jól látható csíkokat, a bőr egyenetlenségét és elszÍneződését. Ezek a változások általában tartósak és csak nagyon keveset javulnak az idő előrehaladtával. A striák általában ott fordulnak elő, ahol hajlamosak vagyunk a hízásra, így a hason, csípőn, combokon és az emlőkön. Idővel ezeknek az elváltozásoknak a színe a vörösből és lilából elhalványodik és fehérré változik, de teljesen nem tűnik el. Krémek és helyileg alkalmazott kenőcsök puhíthatják a környező bőrt, de a striák állapotában nem okoznak javulást.  

Stretch Marks On Thighs

 

A striák eltávolításának módszerei

A striák eltüntetésére a kortól és azok súlyosságától függően különböző módszereket ajánlunk egyedül vagy kombinált kezelés formájában. Jellemző módon minél hamarabb kezdjük el a kezelést a striák megjelenését követően, annál jobbak az eredmények. 

Frakcionált CO2 lézeres kezelés

A frakcionált CO2 lézer az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a bőrfiatalításra az arcon, azonban kimutatták, hogy alkalmazásával jelentős javulást lehet elérni a striák kezelésében is. A lézersugár kis mikropontokat hoz létre a bőrön rácsszerűen, amelyek között a bőr ép marad. Ezzel egyrészt a beavatkozás kevésbé invazív, lerövidítve ezzel a gyógyulási időt, másrészt fokozza a kollagén szintézisét, feszesítve ezáltal a bőrt. Ennek hatására a striák összehúzódnak és kisebbek lesznek. Optimális eredményt általában 3-6 hónapos  intervallumban elvégzett 2-3 kezelés után várhatunk. A beavatkozás mintegy egy óráig tart, ami azonban a kezelt terület nagyságának függvényében változhat. Helyi érzéstelenítő krém használatával a kezeléshez táruló kellemetlen érzés jelentősen csökkenthető. A CO2 frakcionált lézer kezeléssel  mintegy 75%-kal csökkenthetők a striák pár kezelést követően. Várandós kismamák esetében javasolt, hogy szülés után mihamarabb kezdjék el a kezelést a terápia eredményessége végett. 

Mennyi a gyógyulási idő a striák CO2 lézeres kezelését követően?

A gyógyulási idő átlagosan 2-4 nap. A kezelés hatására a terület kivörösödik és a bőr hámlani kezd. 1-2 hétig a kezelt területet nap nem érheti. 

Hány CO2 lézeres kezelésre van szükség a striák eltüntetéséhez? 

A frakcionált CO2 lézeres kezelés általában 3-6 hónapon belüli elvégzett 2-3 kezelésből áll. A szükséges kezelésszám függ a striák számától, méretétől és megjelenésétől. 

A CO2 lézeres kezelés más eljárásokkal is kombinálható? 

A CO2 lézeres kezelés tretionin kenőccsel és HIFU kezeléssel is kombinálható. A lézer kezelések általában 4 hetes időközzel történnek. A tretionin két kezelés között alkalmazható, de 4-5 nappal a lézeres kezelés előtt abba kell hagyni.

Fáj a CO2 lézeres kezelés?

A lézersugár a magas hő miatt kissé kellemetlen, szúró jellegű érzés kelt, de nem fájdalmas. A kezelés előtt helyi érzéstelenítő krémmel csökkentjük a kezeléskor fellépő kellemetlen érzést. 

 Cellulite Treatment

Magas intenzitású fókuszált ultrahang (High Intensive Focused Ultrasound - HIFU)

A HIFU az egyik legjobb kezelés a striák eltüntetésére. A kezelés a bőr felszínén történik, és az ultrahang által fókuszált energiát egy előre meghatározott olyan mélységbe juttatjuk, ahol a kollagén előfordul. A keletkezett hő hatására a bőr mélyebb rétegében a kollagén szerkezete megváltozik, valamint új kollagén termelésének stimulációja történik, amely hatására feszesebbé válik a bőr. Ez a hatás ideális a striák kezelésére, mivel azt a dermiszben újonnan képződött elasztikus rostok összehúzzák. Az eredmények fokozatosan, 2-3 hónap alatt lesznek láthatóak, és egészen 6 hónappal a kezelés után is javulást mutatnak. 

Milyen hosszú a kezelés?

Általában a kezelt terület méretétől függőn fél órától 2 órán keresztül tart egy kezelés. 

Hány kezelésre van szükség? 

A bőr típusától, a striák méretétől és állapotától függően változó, mi általában minimum 2-3 kezelést javasolunk a jobb eredmény elérése érdekében. A kezeléseket mindig egyénre szabottan határozzuk meg.

Meddig tart a kezelés hatása? 

A striák kezelése hosszútávon eredményes, ennek időtartama az életmódtól, kortól és a bőr állapotától is függ.

Alklamas vagyok a kezelésre? 

Az ideális jelöltnél a striák még frissen alakultak ki, ugyanis ezeket könnyebb kezelni, de a régebbi striák is jól kezelhetők. Az eredmények általában a nem régi striák esetében jobbak, azok száma a kezelés hatására jelentősebben csökken. Idősebb striák esetében intenzívebb, több kezelésre van szükség a megfelelő hatás eléréséhez. Várandós kismamák és szoptatós anyukák számára nem ajánlottak az orvos-esztétikai beavatkozások, noha nincsenek arra vonatkozó tanulmányok, hogy ilyen kezelések káros hatással lennének a magzatra vagy anyukájára. Mindenesetre jobb az elővigyázatosság.  

 

Striák eltüntetése tretionin krémmel

A Tretinoin krém (Retin A vagy Renova) segít stimulálni az új kollagén képződését, csökkentve ezáltal a striák megjelenését. Klinikai vizsgálat igazolta ennek a krémnek a hatékonyságát. Az eredmények annál jobbak, minél hamarabb kezdjük el a kezelést, amikor még pirosak. A krém hatására a bőr kiszáradhat, ezért javasolt hidratáló együttes alkalmazása. Terhesség vagy szoptatás ideje alatt nem alkalmazható. 

Stretch Mark Removal

BEJELENTKEZÉS