Mi emberek különbözünk egymástól. Mindannyian egyediek vagyunk, így a bőrünk is máshogy néz ki, és viselkedik az őt érő külső és belső hatásokra. A bőr jellegzetes tulajdonságai alapján meghatározható annak típusa, így az is, hogy milyen vitaminokra, nyomelemekre és kozmetikumokra van szüksége, hogy megjelenése természetes és szép legyen.

A 90-es évek elején a legendás Helena Rubinstein, aki egy kozmetikai birodalmat hozott létre és nők generációira volt hatással, négy bőrtípust határozott meg: száraz, zsíros, kombinált és érzékeny. Mára azonban a kozmetikai termékek piaca, ezzel együtt pedig a kínált termékek száma hatalmasra nőtt, megnehezítve a fogyasztók választását a számukra legmegfelelőbb kozmetikumok tekintetében. Egyre inkább fontossá vált egy olyan objektív standardizált rendszer kidolgozása, amellyel valóban az egyedi bőrtípusoknak megfelelő szépségápolási termékeket lehet kiválasztani.

Leslie Baumann amerikai bőrgyógyász a mai modern orvosi ismeretek alapján kiegészítve a korábbi négy bőrtípust, a következő alaptípusokat határozta meg: száraz vagy zsíros, érzékeny vagy ellenálló, pigmentált vagy nem pigmentált, ráncos vagy nem ráncos (feszes). A bőr sokkal változatosabb tulajdonságokkal rendelkezik, mint ezt korábban gondolták, ezért a négy korábbi bőrtípus már nem elég pontosan írja le annak jellemző tulajdonságait. A négy alaptípus különböző kombinációban fordulhat elő, így valójában 16 lehetséges bőrtípus határozható meg. Ennek megfelelően valakinek a bőre lehet száraz, érzékeny, pigmentált és ráncos. A pontos bőrtípust egy 64 kérdésből álló kérdőívvel lehet meghatározni, lehetőséget adva ezzel a megfelelő kozmetikum kiválasztásához.

 

Alaptípusok


A bőr hidratáltsága alapján: száraz vagy zsíros

A bőr hidratáltsági állapotának fenntartása egy komplex folyamat, amely számos tényezőtől függ, mint a bőrben lévő zsírok mennyisége, természetes hidratáló faktorok, hyaluronsav és faggyútermelés mértéke. Azok, akik sokat napoznak, általában szárazabb a bőrük. Ezért például a száraz bőrrel rendelkező egyéneknél rendkívül fontos az ultraibolya sugárzás kerülése, mert ezzel jobb hidratáltsági fok biztosítható a bőrünknek, de még fontosabb a sugárzás által okozott öregedés, vagy éppen a bőrrák kockázatának csökkentése.

Ha az amúgy is száraz bőr folyadékot veszít, azzal csökken a bőr védekező képessége, ezáltal az érzékennyé válik a külső károsító tényezőkre, fokozva ezzel a dermatitisz és ekcéma kialakulásának kockázatát. Számukra fontos olyan helyi készítmények használata, amellyel ez a természetes védekezőrendszer megtartható vagy visszaállítható, így azok főleg három fő komponenst szállítanak a bőrbe: ceramidokat, zsírsavakat és koleszterint. Mivel a zsírsavak és a koleszterin a táplálékkal is a szervezetünkbe, így a bőrbe jutnak, ezért fontos az egészséges táplákozás jelentőségének kihangsúlyozása is.

Fontos még megemlíteni a természetes hidratáló faktor szerepét is, amely vizet tart vissza a bőr sejtjeiben. Ennek a faktornak az alacsony szintje például UV sugárzás hatására, jelentősen növeli a bőr szárazságát. Többek között ezért is fontos a megfelelő faktorú napfényvédők használata a bőr öregedése és a bőrrákok kialakulásának megelőzése mellett.

Száraz bőrtípus esetén a glicerin, sáfrányolaj és shea vaj tartalmú készítmények az ajánlottak. Emellett pedig kerülni kell a habzó detergensek és szappanok használatát.

A bőr érzékenysége alapján: Érzékeny vagy Ellenálló

A Baumann-féle kérdőívvel pontosan meghatározható a bőr érzékenysége az alapján, hogy hajlamos-e az illető a pattanásokra, arckipirulásra, vagy egyéb gyulladásos tünetekre. Akiknél a kalkulált érték alacsony, azok bőre ellenálló típusba tartozik, ők általában minden gond nélkül alkalmazhatnak bármilyen készítményt. Ugyanakkor számukra is fontos a bőr természetes védekezőképességének megőrzése. Számukra olyan készítmények ajánlottak, melyek C-vitamint, retinoidokat és hidroxisavakat tartalmaznak.

Az érzékeny bőrűek számára, akiknek száma a lakosság 40%-át is kiteszi, a legfontosabb a gyulladást kiváltó tényezők elkerülése.

A zsíros-érzékeny bőrűeknél gyakori a pattanások, aknék előfordulása. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a napozással ez az állapot javítható, ugyanakkor tanulmányok azt bizonyították be, hogy ez nem igaz, sőt sokszor a pattanásos állapot még rosszabbodik is. Számukra inkább a nem komedogén gélek, púderek vagy naptejek a javasoltak. Ezen kívül a szalicilsavas és napfényvédő faktorú alapozók használata is előnyös.

A zsíros, érzékeny és ráncosodásra hajlamos bőrtípusúak, akik gyakran égtek le napozás során, sokszor alakul ki rozácea. Náluk javasolt a gyulladáscsökkentő anyagokat és antioxidánsokat tartalmazó napfényvédő termékek használata, beleértve az ilyen púdereket is, mellyel a bőrpír elfedése mellett a napsugárzás elleni védelem is biztosított.

Az érzékeny bőrűek esetében az is fontos, hogy kerüljék a benzoesav, bronopol, fahéjsav, formaldehid, tejsav, propilén, glikol, kvaterner ammónium, lauril-szulfát, szorbinsav, C-vitamin és alfa-hidroxi sav tartalmú készítmények használatát. A széles spektrummal rendelkező napfényvédők használata viszont kifejezetten javasolt, amelyek mikronizált cink-oxidot, titánium-oxidot vagy Mexorylt tartalmaznak.


A bőr pigmentáltsága alapján: pigmentált vagy nem pigmentált

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a szakembert felkeresik, az a nem kívánt pigmentfoltok eltávolítása. Az ilyen pigmentfoltok kialakulása jobban függ a bőr típusától, mint az egyén etnikai hovatartozásától.  A pigmentfoltok kialakulására hajlamos bőrtípusúaknál javasolt a napfény elleni védekezés, az antioxidáns és retinoid tartalmú krémek használata. Ez kifejezetten előnyös a vörös hajú, melazma képződésre hajlamos bőrű páciensek esetében. Természetesen a megfelelő napfény elleni védelmet a nem pigmentált bőrűeknél sem szabad elhanyagolni.

A bőr öregedése alapján: ráncos vagy feszes (ránctalan)

A kérdőívben ennek a bőrtípusnak a meghatározásához olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek egyaránt rákérdeznek a genetikai faktorokra és az illető életmódjára, mint a dohányzás, étkezési szokások, napozási szokások, retinoidok használata, vagy a légszennyeződésnek való kitettség. Úgy tűnik, hogy az életmódbeli szokások nagyobb jelentősséggel bírnak a bőr ráncosodásában, mint a genetikai tényezők. Ennek megfelelően bár helyes életmóddal jelentősen csökkenthető a ráncosodás mértéke, de önmagában nem feltétlenül elégségesek. Számos készítmény van forgalomban, amelyek a ráncosodás megszüntetését vagy megelőzését célozzák meg, ugyanakkor ezek a készítmények a valóságban nem képesek olyan mélyre hatolni a bőrben, amelyek a ráncok kialakulása helyén hatnának. Az oly gyakran “Jobb, mint a Botox” szlogennel reklámozott krémek ebbe a kategóriába esnek, mivel azok a gyártó állításával szemben nem képesek elég mélyre penetrálni a bőrben. Mindössze két olyan termék van, amelyeket az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) is elismer és valójában is képesek csökkenteni a ráncok számát, ezeket azonban csak orvosi receptre lehet kiváltani.


A helyes választás

Bőrünk tehát, mint a legnagyobb szerünk meglehetősen változatos, ezért esztétikai és funkcionális szempontból sem mindegy, hogyan viseljük gondját. Nem is beszélve az anyagiakról, hiszen a helytelenül kiválasztott kozmetikai készítmény azon kívül, hogy felesleges pénzkidobás, még árthat is bőrünknek. A kozmetikumok tengerében széles skálán mozog a különböző hangzatos ígéretekkel csábító bőrápolók és krémek száma és ára egyaránt, ezért jó tisztában lenni azzal, hogy mire adjuk ki pénzünket. Ennek legjobb módja, ha felkeresünk egy szakembert, aki meg tudja állapítani bőrünk típusát, és tanácsod ad arra, hogy milyen kozmetikumot válasszunk.