Cikkek

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A gyakorlat azt mutatja, hogy kiváló orvosi felszereléseknek köszönhetően illetve a felkészült orvosok szaktudása által a legtöbb lézeres hámlasztás minden komplikáció nélkül zajlik le és a gyógyulási időszak is az előre megszabottak és saccoltak alapján következik be. Mindezek mellett, a legoptimálisabb esetben is vannak olyan faktorok, amelyek mégis közbeszólhatnak és amelyek utólag esetleg be nem tervezett szövődményt eredményezhetnek.

Ilyen lehet például egy minimális duzzanat, amely az adott kezelt bőrfelületen jelenthet meg átmenetileg. Ennek az oka az érzékenyebb bőr lehet, amely a lézeres kezelés után megbolygatva lévén, így reagál a kezelésre. Nem kell megijednünk, hiszen nem egy végleges jelenséggel állunk szemben, hanem az átmeneti csupán, amíg a bőr teljes mértékben meg nem nyugszik.

Egy következő jelenség, amellyel ugyan nagyon ritkán, de találkozhatunk - az átmeneti bőrpír vagy éppen a pirosság. Ez alatt a bőrnek egy természetestől enyhén eltérő ideiglenes elváltozását kell értenünk, amely a szinte egyáltalán nem rugalmas- illetve homogén felülettel rendelkező bőrszerkezetet fedi - ez is a lézeres kezelés következményeként ritkán előforduló jelenség lehet, amely maximum néhány hétig lehet látható. Enyhe kis fájdalommal minden esetben számolni lehet, hiszen a bőr kezelése a bőr egy rétegének megszüntetésével jár. Attól függően, hogy kinek mennyire érzékeny a bőre, jelentkezhet egy kis pirosodás, amely néhány napig az adott bőrterületet jellemzi. Mivel a bőr kezelés alá került, ezért annak stabil szerkezete és ellenálló képessége csökken, így minden ütődésre, karcolásra vagy éppen kisebb mennyiségű napfényre is érzékenyen reagálhat, hiszen nincs meg az a természetes védekező képessége, amellyel optimális esetben rendelkezik.

Továbbá, a plasztikai sebész arra is felhívja a figyelmet, hogy a műtét után apró pattanások jelentkezhetnek a kezelt bőrön, amelyek könnyen letörölhetőek, ám ez szintén a bőr természetes reakcióihoz tartozik a megbolygatott szerkezetnek köszönhetően. Nem szabad elfelejteni a hiperpigmentációt sem, amely annyit tesz, hogy a kezelt részen a bőr sötétebb lesz, mint a környező területeken, de ezzel is csak átmenetileg kell számolnunk, hiszen az hamar elmúlik, viszont a bőrnek szüksége van egy bizonyos időre, amíg az visszanyeri a természetes színét és a felhám is a kellő szerkezeti felépítésébe tér vissza. Mindezekkel a jelenségekkel számolnunk kell még akkor is, ha azok minimális mértékben fordulnak elő.