Cikkek

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A "Platelet Rich Plasma", azaz trombocitában gazdag plazma terápia (közismertebb nevén Drakula terápia) egy új, izgalmas, nem sebészi módszer, amellyel természetes úton stimulálható a haj növekedése. Tudományos kutatások és a technológia fejlődése lehetővé tette az orvostudomány számára, hogy jobban megértsék a sebgyógyulás mechanizmusát. Ezen új ismeretek tükrében világosabban látjuk a sejtosztódás és regeneráció folyamatát. A mesenchymalis őssejtek és a vérben megtalálható növekedési faktorok és más hormonok alapvető szerepet játszanak a sebgyógyulás és a szöveti regeneráció folyamatában.

Számos Európai és Amerikai orvosi publikáció jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a PRP, azaz Drakula terápiát széles körben alkalmazzák sikerrel. A hajnövekedéssel kapcsolatban publikált tudományos eredmények azt mutatják, hogy ígéretes lehetőség a haj növekedésének fokozására.

A kezelés során először egy speciális kémcsőbe veszik le a páciens saját vérét, majd egy centrifuga segítségével különválasztják a trombocitában gazdag vérplazmát a vörösvértestektől. Ezt követően egy dermarollernek nevezett, sok kis apró tűt tartalmazó forgó eszközzel apró sebeket ejtenek a hajas fejbőrön. Az így létrehozott apró sérülések beindítják a sebgyógyulási folyamatokat, amelyet a trombocitában gazdag vérplazma fejbőrbe történő fecskendezése jelentős mértékben képes fokozni.

Pic Prp Therapy

A trombocitában gazdag plazma (PRP) növekedési faktorokat tartalmaz, amely stimulálja a hajtüszőket, ezáltal beindítja a haj növekedését. A módszert gyakran alkalmazzák a hajátültetést követően átültetett hajtüszők stimulálására az Egyesült Államokban.

Pic Prp Therapy2

Bár a kezelés ígéretesnek tűnik, nem mondható el, hogy mindenki számára egyformán hatásos. A gyógyszeres terápiákhoz hasonlóan itt is jelentős eltérés mutatható ki abban, ki hogyan reagál rá. Úgy tűnik, hogy az erős dohányosok, drog vagy alkohol fogyasztók, bizonyos krónikus betegségben szenvedők esetében nagyobb az esély a hatástalanságra.

A Drakula terápia eredményesen egészítheti ki a hajátültetést, vagy a alternatíva lehet azok számára, akik nem részesülhetnek sebészi kezelésben. Ugyancsak hatásos lehet Minoxidil vagy DHT gátló kezelésben részesülő páciensek esetében is.