Cikkek

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A krémek valóban hatékonyak?

Face CreamVan egy olyan mítosz, amelyben minden nő hisz: a bőrápoló krémek, különösen a legdrágábbak, mágikus fiatalító hatással rendelkeznek. Ezek képesek a bőr legmélyebb rétegeibe hatolva kitölteni a ráncokat, feszesebbé és rugalmasabbá varázsolni a bőrt. Egyesek úgy vélik, hogy ezzel újra a 20-as éveiket kaphatják vissza, legalábbis kinézetre, mivel hisznek abban, hogy ezek a krémek képesek olyan hatást kifejteni, mint az injekciók, elkerülve ezzel azt, hogy esztétikai orvoshoz, vagy plasztikai sebészhez forduljanak. 
Az Egyesült Királyságban található University of Bath kutatói nemrég megállapították, hogy még a legkisebb nano-részecskéket tartalmazó krémek sem képesek arra, hogy megtegyék a nagy utat a bőrön keresztül annak legmélyebb rétegeibe. Ez azt jelenti, hogy a nagy kozmetikai vállalatok ígéreteivel ellentétben, a helyileg alkalmazott kozmetikai termékek nem képesek az aktív hatóanyagokat a bőr azon mélyebb rétegeibe eljuttatni, ahol valóban hatékonyak lehetnének. Ha jobban belegondolunk, akkor ilyen esetben ugyanazt a hatást kellene kifejteniük, mint egy orvosi mezoterápiának, Botox kezelésnek vagy éppen hyaluronsavas ráncfeltöltésnek, azaz gyógyszernek, és nem kozmetikumnak kellene minősíteni ezeket a krémeket. 
A kutatás eredményei, melyet a Journal of Controlled Release című tudományos szaklapban publikáltak, biztosan hatással lesznek a nano-részecskéket tartalmazó anti-aging krémeket előállító kozmetikai cégek állításaira, melyek szerint ezek a részecskék képesek a mélyebb rétegekbe eljuttatni a hatóanyagokat. Mindemellett a vizsgálat eredményei abból a szempontból megnyugtatóak, hogy a potenciálisan káros anyagok sem juthatnak olyan mélyre, amelyek károsíthatnánk szervezetünket. 
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne használjunk bőrápoló krémeket! Sőt, kedvező hatásuk igazolt, hiszen a bőr felszíni védő funkcióját erősítik azáltal, hogy  megakadályozzák annak kiszáradását, biztosítva ezzel a szükséges nedvességet. Ráadásul ha aktív hatóanyagot tartalmazó szérumot használunk, akkor krémmel lezárva az jobban ki tudja fejteni hatását.
Tehát használjunk bőrápoló krémeket, csak ne felejtsük el, hogy azok csupán a bőr felső rétegeiben tudják kifejteni hatásukat. Ha mélyebb rétegekben szeretnénk eredményt elérni, akkor forduljunk esztétikai orvoshoz.