Cikkek

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A fiatalos megjelenés megőrzése iránti igény jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedben. Ebben különös jelentőséggel bír az évek során kialakuló ráncok eltüntetése. Ezt igazolja, hogy a Botox kozmetikai célú felhasználása világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott szépészeti beavatkozás. Noha a genetikai adottságok fontos tényezői a ráncok kialakulásának, a rossz életmódbeli szokások, a túlzásba vitt napozás vagy a dohányzás, ugyancsak ismert okai ennek a folyamatnak. Az öregedés a teljes szervezetben végbemegy, azonban annak látható jelei leginkább a bőrön jelentkeznek.

 

http://2.bp.blogspot.com/-7U4STQ2-5aI/T9huoBPPgOI/AAAAAAAAAH8/flBrR08Nups/s1600/Prevent-skin-aging.jpg

 

A bőr megjelenése visszatükrözi belső szerveink állapotát, így például az arcon megjelenő ráncok száma szoros kapcsolatba hozható a tüdő krónikus betegségeivel is.

Az öregedés során a bőrben számos szövettani elváltozás történik. A felhám elvékonyodik, a ráncok mélyén sorvadás mutatható ki, csökken a bőrt tápláló erek száma, a rugalmasságot és feszességet biztosító rostok szerkezete felbomlik és mennyiségük csökken.

A ráncok kialakulásában a kollagénnek fontos szerepe van. Mennyisége jelentősen csökken, feltöredezik és szerkezete abnormálissá válik, ezáltal a bőr veszít feszességéből. Ennek egyik oka, hogy a cukor biokémiai folyamatok során a kollagénhez kötődve olyan szerkezetbeli változásokat idéz elő, ami során az merevebb és rugalmatlanabb lesz. A folyamat során keletkező káros molekulák ezen kívül oxidatív stressz révén szabad gyököket szabadítanak fel, amelyek hatására a kollagén széttöredezik. A dohányzás és az UV-sugárzás hatására is ilyen szabad gyökök keletkeznek, ami ugyanilyen eredményre vezet.

A bőr rugalmasságát az abban megtalálható elasztin biztosítja. Ennek mennyisége az öregedés során folyamatosan csökken. A külső károsító tényezők, mint az UV-sugárzás hatására megnő az elasztint lebontó elasztáz nevű enzim mennyisége, ami elasztózishoz (a rugalmas szövetek degenerációjához), így a bőr fokozottabb és gyorsabb öregedéséhez vezet.Telomeres

A szervezetet érő káros hatások azonban a sejteket is károsítják. 2009-ben három kutató kapott Nobel-díjat, mert kutatásaikkal kimutatták, hogy a sejtek osztódásában szerepet játszó kromoszómák végein megtalálható sapkaszerű képződmények, melyeket telomereknek neveznek, fontos szerepet töltenek be a sejtosztódás szabályozásában. Ezek hossza minden osztódási ciklus után egyre rövidebb lesz, a sejt öregszik. Ezt a folyamatot a káros tényezők, mint pl. az UV-sugárzás, dohányzás vagy a stressz felgyorsítják. Ha a telomerek túl rövidek lesznek, nem tudják a folyamatot szabályozni, a sejt elpusztul, vagy kóros burjánzás alakul ki.

Az öregedés során az immunrendszer aktivitása is csökken. Megnő a gyulladás kialakulásában szerepet játszó fehérjék mennyisége, amik gyulladást okozva fokozzák a kollagén és az elasztin lebontását. Mindemellett a szervezetben egyre csökkenő mennyiségben termelődő androgén és ösztrogén hormonok is hozzájárulnak a bőr öregedéséhez.

 

How To Determine Your Skin Type

 

Az öregedés folyamata lassítható. Az általunk is alkalmazott bőrtipizálási módszer segítségével személyre szabottan határozzuk meg, hogy mivel lehet megelőzni a ráncok kialakulását és mit kell alkalmazni azok eltüntetésére.  Javaslatot teszünk a bőr típusának megfelelően a helyes táplálkozásra, a bőrápolási módszerek és termékek használatára.

Mindemellett a legfontosabb szempont a megelőzés. Általánosságban elmondható, hogy kerülni kell a szervezetet érő kárós hatásokat, mint a dohányzást és az UV-sugárzást. Az antioxidánsok megfelelő és rendszeres bevitelével biztosítható a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítése. A retinoid tartalmú krémek és C-vitamin fokozza a kollagén szintézisét, így jelentős szerepet töltenek be a ráncok kezelésében is.

A ráncok eltüntetésében leggyakrabban alkalmazott Botox kezelés, vagy hialuronsavas feltöltés mellett egyre korszerűbb bőrfiatalító eljárások is rendelkezésre állnak. Ilyen a saját vérplazmával történő úgynevezett "Drakula" terápia, az IPL-lel történő fotorejuvenáció, és a dermaroller kezelés. 

 

Skin Rejuvenation