Cikkek

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Az elasztin a kötőszövet lényeges alkotóeleme, amely rugalmassá teszi a bőrt. Más szervekben, így például a tüdőben és a vérerekben is megtalálható. Termelődése a magzati korban kezdődik és maximumát a születés körüli időszakban és a korai újszülöttkorban éri el. Ezt követően a termelés lelassul és felnőtt korra gyakorlatilag megszűnik.

 

Collagen Elastin

 

A kollagén, hialuronsav és az elasztin egymáshoz kapcsolódva háromdimenziós szerkezetet vesz fel, ami az öregedő bőrben sérült. Úgy gondolják, hogy a károsodott struktúra helyreállításával vissza lehetne adni a bőr fiatalabb megjelenését.

A gond csak az, hogy új elasztin már nem termelődik felnőtt korban. Nagy mennyiségű napfény hatására az elasztin lebontása jelentősen fokozódik, ami által a bőr rugalmassága csökken és ráncok alakulnak ki.  Az elasztin károsodása vagy defektusa azonban nemcsak a napfény hatására vagy az idősödés miatt alakulhat ki, hanem egyes bőrgyógyászati betegségekben is. Az öregedéssel folyamatosan csökken az elasztin mennyisége, kaukázusi embertípusban 20 és 80 év között mintegy a felére.

Az elasztin pótlása a bőrben jelenleg a bőrfiatalítási eljárások egyik legnagyobb kihívása, mivel nehéz az elasztint a bőrbe juttatni, ezért az ilyen külsőleg alkalmazott bőrápolási termékek hatásossága is kérdéses. Alternatív megoldást jelentene, ha az irharéteg (dermis) stimulálásával lehetne az elasztin termelését elindítani. Kutatók vizsgálják a cink jelentőségét, mivel az fokozza az epidermális növekedési faktor (EGF = epidermal growth factor) receptorának működését, beindítva ezzel az elasztin termelését. Egy tanulmány azt igazolta, hogy az abban alkalmazott cink tartalmú krém a szem körül javította a bőr rugalmasságát és 74%-kal csökkentette a finom ráncok mennyiségét. Mivel a vizsgálat kisszámú alany bevonásával történt, ezért további nagyobb számú betegen végzett tanulmányok szükségesek a cink hatásának igazolásához.

Legújabban a Drakula-terápiának vagy PRP-nek nevezett, saját vérből előállított, vérlemezkében gazdag vérplazma bőrbe történő visszafecskendezésével érik el a kollagén és az elasztin termelődésének fokozását a fibroblasztokban. Az eljárás eredményeként a bőr szerkezete megújul, rugalmassága fokozódik, a ráncok száma csökken, megjelenésében és működésében is fiatalabbá válik.