Cikkek

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A kollagén az egyik legerősebb természetes fehérje, ami nagy mennyiségben fordul elő a bőrben, tartóssá és ellenállóvá téve azt. Számos öregedéssel kapcsolatos kutatás foglalkozott már vele, de több bőrápolási termék és eljárás is ezt a fehérjét célozza meg.

 

http://3.bp.blogspot.com/-AIh25QvXteQ/T6Vz3ZTzIwI/AAAAAAAAAFw/2IZnVlSY8YQ/s1600/collagen_elastin.jpg

 

A kollagén 18 fehérjéből álló komplex, amelyből 11 az irhában van jelen. A kollagént a fibroblasztok állítják elő a prokollagénnek nevezett előanyagból. Az átalakítást végző enzim működéséhez vasra, C-vitaminra és α-ketoglutarátra van szükség. C-vitamin hiány esetén csökken a kollagén termelése és skorbut alakul ki.

Cukor hatására felgyorsul a kollagén lebontása, mivel az a kollagén végén található lizin és arginin aminosavakkal reakcióba lépve úgynevezett AGE (advanced glycation end products) molekulák jönnek létre, amelyek szerepet játszanak az öregedés folyamatában. A cukor nemcsak a bőr feszességét adó kollagénre, hanem annak rugalmasságát biztosító elasztinra is hasonló hatással van. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az UV-sugárzás hatására is keletkeznek AGE-molekulák. A folyamat eredményeként a kollagén mennyisége jelentősen csökken, elveszíti összehúzódó képességét, a bőr veszít feszességéből és rugalmasságából, merevebbé és sérülékenyebbé válik, a ráncok fokozottabban jelennek meg.

A ráncosodás megelőzhető a kollagén károsodását okozó cukor fogyasztásának jelentős csökkentésével vagy abbahagyásával, valamit az oxidatív stressz révén szabad gyököket létrehozó egyéb tényezők, mint az UV-fény vagy dohányzás elkerülésével. Gondoskodnunk kell a szabad gyököket semlegesítő antioxidáns szint fenntartásáról, valamint a kollagén termeléséhez szükséges C-vitamin megfelelő beviteléről. A helyileg alkalmazott retinoid tartalmú krémek csökkentik a napfény által okozott kollagén-károsodást. A bőrmegújító, ún- resurfacing eljárások, mint a CO2-lézer, dermabrázió vagy mezoroller hatására fokozódik a megfelelő szerkezetű kollagén termelődése javítva ezzel a bőr állapotát.