Cikkek

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

BeautypaysA Newsweek egy korábbi felmérése alapján a karrier szempontjából fontosabb a vonzó külső és jó megjelenés, mint önmagában a jól hangzó egyetemi végzettség.

Számos tanulmány foglalkozott már a szépség és a siker kapcsolatával, megállapítva, hogy az átlagnál jobb megjelenésű emberek törekvéseiktől függetlenül az élet minden területén sikeresebbek. Amerikában a vonzó nők és férfiak átlagosan 5 százalékkal többet keresnek azon társaiknál, akik kevesebb gondot fordítanak megjelenésükre. Vezetők és emberierőforrás-menedzserek több mint fele állítja, hogy a képzett, de kevésbé vonzó jelöltek kisebb eséllyel nyernek felvételt, vagy az azonos képességgel rendelkező pályázók közül elsősorban a jobb megjelenésűeket részesítik előnyben az állásinterjúk során.  

A pszichológiában halo-effektként ismert az a jelenség, ami szerint a vonzó embereket általában kompetensebbnek és intelligensebbnek tartjuk. Ez a jelenség már kisgyermekkorban megjelenik, hiszen a mesékben a hőst egyszerre tartják szépnek és okosnak, szemben a rút és gonosz vasorrú bábával. Ennek megfelelően az is általános jelenség, hogy a túlsúlyos nők mintegy 60%-a a munkaerőpiacon diszkriminációval szembesül. 

A témát elsőként feldolgozó Daniel S. Hamermesh közgazdász, a Texas Egyetem professzora által írt nemrég megjelent "Beauty Pays: Why Attractive People Are More Successful" című könyvében megállapítja, hogy érdemes tehát külső megjelenésünkre időt és pénzt szánni, hiszen ezen befektetésünk többszörös megtérülésére számíthatunk.