Cikkek

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Az%20emberi%20arcA szépség relatív – szoktuk mondani, azonban a nagy számok törvénye alapján mégis meg lehet határozni azokat a kritériumokat, ami alapján elmondható, hogy a nagy többség kit tart szépnek és vonzónak. Az evolúciós pszichológusok szerint az arcunk genetikai és hormonális jegyeinket tükrözi, melynek kétségtelen szerepe van a fajfenntartás szempontjából fontos párválasztásban. Egészen pontosan behatárolható, hogy ki az, aki tetszik nekünk, és milyen szempontok alapján tartjuk őt szépnek.

Bereczkei Tamás evolúciós pszichológus és kutatócsoportja vizsgálataik során azt találta, hogy az emberek azt az arcot látják vonzónak, amelyik mentes a kirívóan egyedi vonásoktól, azaz az orr, áll, arccsontozat, fül stb. se nem nagy, se nem kicsi. Ennek az ún. átlagolt arcnak a fő jellegzetessége a szimmetrikusság. A női arc esetében másik szempont még a fiatalabb megjelenés, amit vonzóbbnak tartunk. Ez olyannyira igaz, hogy a modellek és az ismert sztárok közül azt tartják a férfiak a legszebbnek, akik a 11-12 éves lányok arcjellegzetességeivel rendelkeznek. A fiatalságot tükröző vonások után a női nemi hormonok által meghatározott jellegzetességek a legfontosabbak. Az ösztrogén szintje határozza meg, hogy mennyire lesznek teltek az ajkak, milyen lesz az állunk és mennyire lesz csontos az arcunk. Elmondható tehát, hogy a férfiak elsősorban a nőies nőkhöz vonzódnak. 

Evolúciós szempontból a szimmetrikusság a test egészségi állapotával van összefüggésben. Mindannyian szimmetrikus arccal születünk, később azonban különböző betegségek, stressz és egyéb tényezők hatására alakul ki az aszimmetria. Aki ellenállóbb, valószínűleg jó génekkel rendelkezik, szimmetrikusabb marad az arca. A fiatalos arc és a hormonok által kialakított jellegzetességek pedig a termékenységgel kapcsolatban hordoznak fontos üzenetet.

Bárhogy is nézünk ki, a párválasztásban legalább annyira fontos, hogy milyennek látjuk magunkat. Számos vizsgálat igazolta már, hogy azok az emberek, akik szépnek gondolják magukat, elsősorban a másik nem szebb tagjaival kerülnek kapcsolatba, míg azok, akik csúnyábbnak gondolják magukat, jellemzően a kevésbé szebb emberekhez mernek közeledni. Tudattalanul a hozzánk hasonló kategóriájú partnereket keressük.

 ajánlott irodalom: Bereczkei Tamás, Evoluciós pszichologia