Cikkek

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

AZ ŐSZ BEKÖSZÖNTÉVEL A D-VITAMIN SZÜKSÉGLET MELLETT AZ A-VITAMIN PÓTLÁSÁRA IS ÉRDEMES NAGY FIGYELMET FORDÍTANI, HISZEN ENNEK SEGÍTSÉGÉVEL BŐRÜNK ÜDE, ÉLETTEL TELI ÉS SIMA LESZ! MÍG RÉGEN A RETINOL TARTALMÚ KRÉMEK CSAK ORVOSI JAVALLATRA VOLTAK ELÉRHETŐK, MÁRA A MINDENNAPI BŐRÁPOLÁS RÉSZEI.

A nyári napsugárzás után kiemelkedően fontos, hogy bőrünket megfelelően kezeljük és felkészítsük a télre! Érdemes még kihasználni az őszi napsugarakat, de leginkább abból kell gazdálkodnunk amit eddig begyűjtöttünk, hiszen a rövidebb nappalok és a borúsabb időjárás nem csak lelkünkre, de szervezetünkre és bőrünkre is hatással lesz! A mindennapi bőrápolás részeként nem szabad megfeledkezni a jótékony hatású vitaminokról sem, hiszen nem mindegy ki néz vissza ránk a tükörből.

Fiatal3

MI IS AZ A RETINOL?

Az A-vitamin más néven retinol, a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. Szabályozza a hámsejtek osztódását, a faggyútermelést, ezért különösen hatékony pattanásos bőr kezelésében, de  szerepet játszik a bőr ún. barrier- (védelmi) funkciójának kialakításában is.

Miután az A-vitamin nem szintetizálódik a szervezetben, ezért azt külső forrásból kell biztosítani. A karotinoidok, mint például a sárgarépa vagy az édes burgonya a legjobb A-vitamin forrás, de a tej is A-vitaminban gazdag táplálék.

Biológiai kutatások és tesztek bizonyították a retinol kedvező hatását. Csökkenti a kollagén (bőrben található fehérje) lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését. Visszafordítja az öregedés jeleit, csökkenti a ráncokat, az öregségi pigmentfoltokat és simábbá teszi a bőr szerkezetét.

FŰBEN, FÁBAN, KAPSZULÁBAN…

A különböző retinol tartalmú krémekhez hosszú ideig vényköteles gyógyszerként, orvosi javallatra lehetett hozzájutni és a súlyosabb bőrelváltozások kezelésére alkalmazták. Mára azonban a kozmetikai ipar is felismerte kedvező hatásait, így bárki számára biztonságos formában elérhetőek. A retinol tartalmú kapszulák például az A-vitamin tisztított változatát tartalmazzák. Közvetlenül a bőrön alkalmazva a kollagén termelést stimulálja. Működése során gátolja a bőr kollagén támasztószerkezetének lebontásáért felelős enzimeket, valamint stabilizálja a bőr kötőszöveti sejtjeinek termelődését.

 Fiatal2

JÓTÉKONY FINOMSÁGOK A BŐRNEK

Ha szeretnénk természetes módon ápolni a bőrünket, igyekezzünk minél többet fogyasztani  a következőkből:

  • Sárgarépa
  • Sárgadinnye
  • Édesburgonya
  • Spenót
  • Tej
  • Margarin
  • Tojás
  • Marhamáj
  • Gabonafélék

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ RÉPÁS-MÉZES MASZK

Hozzávalók: 1 ek méz, 2 db sárgarépa

Elkészítés: A megmosott és megpucolt répákból, turmixgép segítségével készíts kenhető pépet. Add hozzá a mézet, majd a keveréket vidd fel az arcodra és hagyd hatni legalább 10 percig. Ismételd meg  a kezelést hetente 1-2 alkalommal és búcsút inthetsz a száraz, húzódó bőrnek.

A cikk szerzője, Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője

Forrás: purecom