Akciós ajánlatok - Kategóriák

Anti-Aging és Orvos-Esztétikai Blog

Hasznos információk, hírek és tanácsok a szépségápolás és az orvosi esztétika területéről

Orvosi hámlasztások

kemiai-hamlasztas

A rendelkezésre álló orvosi-esztétikai beavatkozások közül sokszor meglehetősen nehéz kiválasztani a számunkra legjobb megoldást. A legnépszerűbb bőrfiatalító eljárások egyike a hámlasztás vagy más néven peeling, amely lehet kémiai és lézeres. Mindkét nem-invazív kezelés eredménye a fiatalosabb, egészségesebb bőr, azonban azok a beavatkozás formája, a kezelés előnyei, gyógyulási idő, lehetséges szövődmények és költségek tekintetében jelentősen eltérnek egymástól. Bármelyiket is választjuk, fontos, hogy azt csak megfelelően képzett és gyakorlott szakember végezze.

10habitsofaging

A kémiai hámlasztások során valamilyen sav segítségével leválasztjuk az elhalt hámréteget és ezzel felfeldjük az alatta lévő új bőrt. A savas hámlasztásnak három típusát különböztetjük meg, felületes-, közepes- és mélyhámlasztást.

Felületes kémiai hámlasztások

A felületes hámlasztások a legnépszerűbb és leggyakoribb beavatkozások közé tartoznak. Általában glikol- vagy szalicilsavat használnak az elhalt hámrétek leválasztásához, amely így helyreállítja a bőr fényességét és csillogását, valamint simábbá teszi azt. Gyakran úgy is emlegetik ezeket, hogy ebédidőben végzett hámlasztások, mivel egyszerűen, gyorsan, ebédidőben ebéd helyett, fájdalommentesen gyógyulási idő nélkül elvégezhetők. Látható eredmény elérése érdekében javasolt a beavatkozást 4-6 alkalommal megismételni. A felületes hámlasztás kozmetikai szalonokban is elérhető, vagy otthon is elvégezhető.

Ha valaki  igazán hatékony kezelést szeretne, akkor mindenképpen erre specializálódott orvoshoz kell fordulnia.

Közepes és mély hámlasztások

A közepes és mély hámlasztásokat a bőr mélyebb rétegeiben előforduló problémák kezelésére használják. Általában ez a következő lépés azok esetében, akik a felületes hámlasztásnál hatékonyabb megoldást keresnek. A közepes és mély hámlasztásokat ennek megfelelően sokszor alkalmazzák pigmentfoltos vagy pattanásos bőr kezelésére. Az egyik legrégebbi eljárás a TCA vagy triklór ecetsavas peeling közepes, amelynek mélységét általában a sav erőssége vagy a kezelés ideje határoz meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mélyebb hámlasztás hatására látványosabb bőrfiatalodás érhető el, de a lehetséges mellékhatások előfordulása és a gyógyulási idő is nagyobb lehet. Az egyik legújabb módszer a magas koncentrációban glikolsavat, azelainsavat, retinolt és C-vitamint tartalmazó VI peeling, amellyel nagyon eredményes bőrfiatalítást lehet elérni, azonban a kezelést követően a bőr erősen kipirosodik, amelyet az elhalt hám erőteljes hámlása követ, úgy, mint napégést követően, azonban ezek a tünetek egy hét után általában elmúlnak.

Lézeres hámlasztás

A lézeres hámlasztások még tovább mennek, és meglehetősen hatékony eljárásnak tekinthetők a jelentősebb májfoltok és mély aknés hegek kezelésében. Ezen kívül halványítja vagy akár el is tüntetheti a felületes és néhány közepesen mély ráncokat, feszesebbé teszi a bőrt, ami ezáltal sokkal fiatalabbnak néz ki majd.

Laser Resurfacing

A régebbi úgynevezett ablatív lézerek a bőr felső rétegét teljesen eltávolították, ami által nagyon hosszú volt a gyógyulási idő, sokszor több, mint egy hónapig tartó bőrpír kíséretében. Az új, frakcionált lézerek ezzel szemben lényegesen kíméletesebb megoldást kínálnak pár napos gyógyulási idővel és bőrpírral, ugyanakkor az ablatív lézerekhez hasonló hatás eléréséhez általában több kezelés szükséges.

A lézeres peelinget önmagában vagy kémiai hámlasztással kombináltan is végezhetjük. Ebben az esetben a felületes kémiai hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejteket, lehetővé téve, hogy a lézer mélyebben is kifejthesse hatását.

Összefoglalásul elmondható tehát, hogy annál látványosabb eredmény érhető el, minél mélyebb rétegre terjed ki a hámlasztás. Ez azonban növeli a gyógyulási időt, a kezelés mellékhatásait és a lehetséges szövődmények előfordulását. Az ön bőrtípusának megfelelő ideális eredmény elérése érdekében ezért javasoljuk, hogy forduljon nagy gyakorlattal rendelkező orvoshoz.

Bőrregenerálás nyár után
Hogyan maradjunk fiatalok?

Kapcsolódó hozzászólások