Akciós ajánlatok - Kategóriák

Anti-Aging és Orvos-Esztétikai Blog

Hasznos információk, hírek és tanácsok a szépségápolás és az orvosi esztétika területéről

A striák kezelési lehetőségei

Stria

Noha nem szép látvány a test különböző pontjain, így a hason vagy a combokon megjelenő fehér vagy piros szabálytalan alakú bőrelváltozások, mégsem tekinthetők igazán kórosnak. Tanulmányok szerint a terhes nők 90 százalékánál, míg a  tinédzser lányok 40 százalékánál alakulnak ki striák. Férfiaknál is előfordul, bár ott ritkábban.

 

https://lh3.googleusercontent.com/XRePd5eKq0l1_TXPITS7lDraOKprsOHwQYWYwhxkEqApUMyLO_npex6If24u0Gxs1bWUFC5NAZg6mEkSzgYt0b-8fvb6E8bRFBA5XIiSWB17UaBkgTKD6A_661XcO7mRJKpXcgYG

 

A striák kialakulásuk oka az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. Igy a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok alakulnak ki, melyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. A csíkok jellemzően nagyobb mértékű hízás vagy fogyás után jelentkeznek, esetleg éppen ezért terhesség következtében, vagy ha valaki túl gyors ütemben gyarapítja izomzatát, mint a testétpítők. A kötőszöveti gyengeséget a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is fokozhatja, azonban sajnos az örökletes tényezők is negatív irányban befolyásolja a folyamatot. Így ha valakinek az édesanyja, édesapja is küzdött ezzel a jelenséggel, annak sokkal jobban oda kell figyelnie a megelőzésre.

https://lh4.googleusercontent.com/aIfOITjn51l8wpc0lk5bb2ZiwzZSpoMnXIrJOEBmvA9kZZHMB0U5b5fCoGbbW6IqFkYsr5XB7nvs-u-Clq1RASehQdtZeaaPq861qwPOgTz6ob2LuRtjmgmgvQnlaAa2tx6WdX9I

Hogyan előzhető meg a stria kialakulása?

  • A bőr állapota és a szervezet alkalmazkodóképessége szempontjából is fontos a gyors súlycsökkenéssel, majd visszahízással járó jojó-diéta elkerülése!

  • Terhesség előtt és alatt is javasolt a bőr rugalmasságát fokozó készítmények használata, és helyes étkezéssel a nagy mértékű hízás megelőzése.

  • A bőr rugalmasságát javító készítményeket, így a mogyoróolaj, a lenolaj és a kökényolaj serdülőkorban is érdemes , amikor hirtelen növés vagy súlygyarapodás is előfordulhat, érdemes bázisolajba vagy testápolóba keverve ajánlott használni.

  • Fontos az étrend, ennek megfelelően a napi 2-3 liter folyadék, lehetőleg víz fogyasztása. A friss és lehetőleg nyers zöldségek, illetve gyümölcsök a magas antioxidáns tartalmuk miatt segítenek a bőr frissességének megőrzésében, de jó hatásúak még a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak.

  • A hideg-meleg váltófürdő feszesíti a bőrt és fokozza a vérkeringést.

 

Orvosi kezelések

Minél frissebbek a striák, minél hamarabb megyünk el orvoshoz azok kialakulását követően, annál nagyobb eséllyel lehet látványos és szép eredményeket elérni azok eltüntetésében. Ezért fontos, hogy mielőbb forduljunk orvoshoz!

 

Sajnos a helyileg alkalmazott “csoda” krémek nem igazán hatásosak, mivel a sérülés olyan mélyen helyezkedik el bőrben, ahova azok hatóanyaga már nem tud eljutni. Ugyanakkor vannak egyéb lehetőségek is.

 

A frakcionált CO2 lézer az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a bőrfiatalításra az arcon, azonban kimutatták, hogy alkalmazásával jelentős javulást lehet elérni a striák kezelésében is. A lézersugár kis mikropontokat hoz létre a bőrön rácsszerűen, amelyek között a bőr ép marad. Ezzel egyrészt a beavatkozás kevésbé invazív, lerövidítve ezzel a gyógyulási időt, másrészt fokozza a kollagén szintézisét, feszesítve ezáltal a bőrt. Ennek hatására a striák összehúzódnak és kisebbek lesznek. Optimális eredményt általában 3-6 hónapos  intervallumban elvégzett 2-3 kezelés után várhatunk. A beavatkozás mintegy egy óráig tart, ami azonban a kezelt terület nagyságának függvényében változhat. Helyi érzéstelenítő krém használatával a kezeléshez táruló kellemetlen érzés jelentősen csökkenthető. A CO2 frakcionált lézer kezeléssel  mintegy 75%-kal csökkenthetők a striák pár kezelést követően. Várandós kismamák esetében javasolt, hogy szülés után mihamarabb kezdjék el a kezelést a terápia eredményessége végett.

 

https://lh3.googleusercontent.com/b6htYqSXp1GxPAuVPB4KzG89V0q_NN_TRLJwp3SJaRBX-edtlKX58M_DHHaUdD0Gw6odh6Z8BMvQ2R0X5O1oOaf6DcTDelkEQ6N_ecPIwcc6NeXQH-taPYetVEJOjhMMF0mYkLq9

 

A lézeres kezelés alternatívája a mezo- vagy dermarolleres kezeléssel egybekötött mezoterápia. A mezoterápiás eszköz segítségével egy vékony tűn keresztül tudjuk a bőrfelszín alá juttatni a megfelelő mennyiségű hatóanyagot. A sok apró tűszúrás és az esszenciális tápláló anyagok elősegítik a kollagén és az elasztin termelését a bőrben. A kezelés, megerősíti a bőrt, valamint visszaállítja vitalitását és helyes szerkezetét.

 

A striák eltüntetésének ugyancsak hatékony módszere a HIFU-kezelés. Ez a bőr felszínén történik, és az ultrahang által fókuszált energiát egy előre meghatározott olyan mélységbe juttatjuk, ahol a kollagén előfordul. A keletkezett hő hatására a bőr mélyebb rétegében a kollagén szerkezete megváltozik, valamint új kollagén termelésének stimulációja történik, amely hatására feszesebbé válik a bőr. Ez a hatás ideális a striák kezelésére, mivel azt a dermiszben újonnan képződött elasztikus rostok összehúzzák. Az eredmények fokozatosan, 2-3 hónap alatt lesznek láthatóak, és egészen 6 hónappal a kezelés után is javulást mutatnak.

 

https://lh3.googleusercontent.com/Q0gfXiUpnvMaxIBhFls3cFB8VndhgDyjrqRG0capIbrRjKTrx3Aw1s0a0Q_1Cm_5kcphynQQ-IBPsPEBs-rJ3R76y1PXYrSyQGrjwh0Aa7VzahQqpKdpHDg7xyiNGFsHEmRTCVHP

A bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok
Arcfiatalítás hialuronsavval