Akciós ajánlatok - Kategóriák

Anti-Aging és Orvos-Esztétikai Blog

Hasznos információk, hírek és tanácsok a szépségápolás és az orvosi esztétika területéről

A melanoma szűrése életet menthet

A melanoma malignum messze az egyik leghalálosabb bőrrák, amely a bőr halálos daganatos megbetegedéseinek több, mint 75%-ért felel. Magyarországon ma 15-17 új melanomás esetet regisztrálnak évente, 100 ezer lakosra vonatkoztatva, azonban az elmúlt 10 évben az ilyen megbetegedések előfordulása a másfélszeresére nőtt, számuk sajnálatos módon az egész világon szaporodik, de ez a számbeli növekvés elsősorban a fehér bőrű lakosságot érinti. A melanoma kiváltó okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is, a barna bőr divatja miatt.

 

 

A melanoma korai felismerése jelentősen képes csökkenteni a betegség és az azzal kapcsolatos halálozást. Ennek kockázata szorosan összefügg azzal, hogy a rákos sejtek milyen mélyen találhatók meg a bőrben, amely közvetlen kapcsolatot mutat a daganat észrevehetetlen növekedési idejével.Szerencsére más rákos megbetegedésekkel ellentétben a bőrrákok a páciensek és az orvosok számára is a leggyakrabban észrevehető daganatos elváltozások. A korai felismerés szempontjából tehát a rendszeres önvizsgálat, az orvosi szűrővizsgálat és az oktatás szerepe rendkívül fontos.

A melanoma kialakulásának kockázata szorosan összefügg a bőr napozás során történő leégésével, amelyért  az UV-B sugárzás a felelős. Ez olyan biológiai folyamatokat indít be,  amelyek hosszú távon bőrrákhoz vezethetnek. Az UV-A sugárzás hatására pedig a bőr korábban öregszik, ráncosodik, elvékonyodik, rajta már fiatal korban is olyan változások jelenhetnek meg, melyek egyébként csak idős korban jellemzőek. Az évek során bőrünket ért UV sugárzás hatása összeadódik, és amikor bőrünk már nem képes a genetikai állományt ért károsodás javítására, kialakulnak a napfény által kiváltott maradandó károsodások, pl. a fokozott elszarusodást mutató, eleinte csak esztétikai problémát okozó növedékek, barna foltok, anyajegyek, majd rosszabb esetben a bőrrák. Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy az UV-A sugárzás is hozzájárul a bőrrákos betegségek kialakulásához. A bőrrák kialakulására való fogékonyság a bőr típusától is függ. Általában elmondható, hogy a fehérebb bőrűek esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rosszindulatú bőrdaganatok.

https://lh6.googleusercontent.com/noEwUG7riQm7LZTN1M3-n-izlEndx5aZEDJP3Kasydb1dDqVZh6FcRoMHeMxtiZbERtaKYwDN97s_XZ5kQpDFWEvAxFPOd9uNi2hUJgHrePrBIIW49d1mZblr0704xp2C8BYB-2E

 

A melanoma fejlődése kiindulhat már meglévő anyajegyekből, de az esetek egy részében látszólag teljesen ép bőrön jelenik meg.  A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben lévő, később előemelkedő, benne esetleg csomó tapintható. A felszínét borító hám elvékonyodott hámmal fedett, amely sérülékeny, hosszabb fennállás után vérzékennyé válik. Korai jelnek tekinthető, ha egy anyajegy viszketni kezd. Szintén az anyajegy változásának jele a szín megváltozása, amely nemcsak sötétedést, hanem az anyajegyen belül világosabb területek megjelenését is jelentheti. A diagnózis felállításánál sokat jelent az anyajegy szimmetriájának megváltozása: az addig szabályos, egyenletesen pigmentált barna elváltozás széli része megváltozik, egyenetlenné válik, színe is sokféle. Ezek a változások sokszor rendszeres sérülésnek kitett anyajegyeken alakulnak ki. A sérülés leggyakrabban pl. a ruha, a melltartó pántjának dörzsölése, öv nyomása miatt következik be, de sokszor a túlzásba vitt napozás, napégés az irritáló tényező.

https://lh3.googleusercontent.com/H6KPPscq78TZZVI2eOwaDG-uevej1Aggvs93zd0SucT84QuPtNiworMfNFdzTFWbL4iZtmCJtK_3821wDLMJn-Jcr0TbtS866W7cItEER3ce_7W1rhv8OaI_aOiA0wVvhI8gQD1n

 

Ha egy elváltozásról gyanítható, hogy rosszindulatú lehet, az első teendő a sebészi eltávolítás, és az azt követő szövettani vizsgálat. A további kezelés a szövettani vizsgálat eredményétől függ. Amennyiben a rákos sejtek csak a hám legfelső rétegében találhatók, még nem adtak áttétet, a prognózis jó. Amennyiben a rákos sejtek a mélyebb rétegekben is megjelentek, illetve esetleg már a környező nyirokcsomókba, vagy a távolabbi szervekbe is áttétet adtak, immunrendszert erősítő injekciós, ill. citosztatikus kezelésre is szükség lehet. Ha a melanomát későn fedezik fel, az esetek nagy százalékában halálhoz vezet.

Legfontosabb tehát a megelőzés és korai diagnózis, az elfajulásra gyanús anyajegyek, illetve a korai stádiumban lévő rosszindulatú elváltozások kiszűrése. Az anyajegyek vizsgálatánál elengedhetetlenül szükséges a dermatoszkóp, egy felületi bőrmikroszkóp használata, melynek segítségével tízszeresére nagyítva láthatjuk az elváltozásokat.

Ha új anyajegyet észlel, vagy bőrén valamilyen zavaró változást tapasztal, például megváltozik az anyajegy felszíne, vagy olyan seb van, amelyik két héten belül nem gyógyul be, azonnal keressen fel bőrgyógyász szakorvost!

Forrás: https://borgyogyaszat.hu/

BEJELENTKEZÉS

Izzadásgátlás botulinum A toxinnal
Szépségmegőrzés nyáron